Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3899 kez okundu.     2 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Ruh K?k?n?n Milliyeti
Mustafa Kınıkoğlu

  Sayı: 53 - Temmuz / Eylül 2006

Bu sayının konusunu ilk öğrendiğim zaman, “Türk ruh kökü” kavramı üzerine biraz düşündüm.. Acaba bu terim neyi ifade ediyor ve anlattığı mânâyı tam olarak taşıyor mu?..

Genel plânda konu Türk ruh kökü iken, ayrıntıda konumuz “Türk ruh kökü toplum mühendislerinin plânlarını bozacak güçtedir” cümlesiydi.

Şimdi, ruh kökünün başındaki Türk kelimesini ele alırsak, plânlarının bozulmasını umduğumuz mühendislerin çoğunun Türk olduğunu görüyoruz… Küresel olarak düşünsek bile, en azından bizim ülkemizdekilerin çoğu Türk’tür. Bu durumda “Türk ruh köküne” mânâ kazandıran şeyin sadece Türklük olmadığı göze çarpıyor. Sadece Türklük olsa idi, şu bahsi geçen mühendisler de yeter şartı sağlamalarından dolayı rahatlıkla “biz de Türk ruh köküne bağlıyız” diyebilirlerdi.

Demek ki, Türklük yeter şart değil. Peki gerek şart mı?

Benim düşünceme göre, “Türk ruh kökü” kavramı ile anlatılmak istenen şey, Anadolu insanımızın, İslâm ile tanışmasından sonra geldiği kıvamdır. Kış sabahlarında, pekmezle tahinin karışmasıyla oluşan kıvam gibi Anadolu, İslâm ile tanıştıktan sonra yıllardır özlemle beklediği hale gelmiştir.

Aslında parantez içinde şunu da ekleyelim ki, Anadolu kavramı da salt coğrafya olarak düşünülemez, aynen ruh kökünün başındaki Türk gibi... O da coğrafyadan çok daha fazla mânâlar içeriyor. O mânâları da oluşturan yine bu coğrafyanın İslâm ile tanışmasıdır bana kalırsa.

Demek ki, “Türk ruh kökü” dediğimiz zaman, orada asıl unsur bu coğrafyanın, bu toprakların İslâm’ı benimsemiş olmasıyla meydana gelen “ruhtur”.

Zaten dünya üzerinde olduğunu düşündüğümüz diğer “ruh köklerini” ele alırsak hepsinin mayasının din olduğunu görüyoruz

Bu iddiamızı, dünya üzerindeki etkin ruh köklerini inceleyerek güçlendirmeye çalışalım.

Şu anda dünya üzerinde etkin güç olarak kimleri sayabiliriz?

Bir tarafta İsrail-Amerika, bir tarafta Avrupa Birliği ilk akla gelenler. İsrail’in bağlı olduğu ruh kökünün mayası direkt olarak gerçeğinden saptırılmış Yahudiliktir. Diğer taraftan, Avrupa Birliği ise, -tüm Avrupa’yı kastetmiyorum, bazı Avrupa ülkeleri İsrail'in bağlı olduğu köke daha yakındır.- Hristiyanlık’tan ve Helenizm’den etkilenmiş bir ruh köküne bağlıdır. Burada Helenizm’in, insan eliyle oluşturulmuş dinsel bir etki olduğunu da belirtmek isterim.

Eski Sovyetler’e ne demeli diyebilirsiniz. Onlar da din ile ilgili bir maya ile yoğruldular. Ama bu seferki maya “dinsizlikti”. Şimdiki Rusya’nın ve Çin’in de bu mayayı -eski Sovyetler kadar olmasa da- taşıdığı söylenebilir.

100 sene öncesine kadar, dünyada çok daha etkin bir ruh kökü daha vardı. Osmanlının taşıdığı, bizim “Türk ruh kökü” ile adlandırdığımız ruh kökü... Şimdi bu ruh kökü yok. Daha doğrusu var ancak, onu taşıyacak vücut yok.

Buraya kadar yazdıklarım ile Türklüğü arka plana attığım düşünülmesin. Asr-ı Saadet döneminden sonra, birkaç tane müslüman devlet kuruldu, yıkıldı. Ancak, bugün kendisi olmasa bile, bütün dünyaya Efendimiz’in ismini yaymaya çalışan, cihad eden askerlerine Efendiler Efendisi’nin ismi olan Mehmed ismini takan Osmanlının adı, halâ ayakta.

Bugün Filipinler’deki bir kıyı köyünde II. Abdülhamit’in yapımına yardım ettiği bir cami var ise, bunu sağlayan bu ruh köküdür. İşte konumuzda bahsi geçen mühendislerin işi salt Türkler’le değil, gönlünde bahsettiğimiz mânâyı taşıyan herkesledir. Siz isterseniz buna Türk ruh kökü deyin, isterseniz Anadolu ruh kökü, isterseniz İslâmî ruh kökü...

İçindeki bu mânâyı taşıdıktan sonra ister Alman olsun, ister Japon, ister Rum... Hepsi bu ruh köküne bir yerinden yapışırlar. Ancak tarih de şahittir ki, Türkler’in fıtratı bu mânâyı temsil etmeye son derece uygundur. Bu da Allah’ın bir lütfudur.

Sonuç olarak Türklük, bahsi geçen ruh kökü mânâsını taşımak için yeter şart değildir, hattâ iddialı bir lâf olacak, istisnalara bakıldığında gerek şart da değildir. Ancak geniş açıdan baktığımızda, Asr-ı Saadet’ten sonra fıtrat olarak bu mânâyı diğer müslüman milletlerden daha farklı anladığı ve taşıdığı da ortadadır.

Doğarken milletimizi seçemiyoruz, sonradan da değiştiremiyoruz. Bu şekilde olan özelliklerimiz için “Elhamdülillah” demekten öteye geçmek, farklı düşünce oluşumları içine girmemize neden olabilir. Efendimiz’in “Arab’ın Acem’e, Acem’in Arab’a üstünlüğü yoktur, üstünlük takva iledir” hadisi doğrultusunda, bu ruh kökünün mayasının bu hadisde bahsi geçen takva olduğunu düşünüyorum.

Zaten toplum mühendislerinin yapmak istediği de, kişilerin ellerinden “milliyetlerini almak” değil -ki çok saçma bir kavram oldu-, olanların imanını azaltmak ve sıfıra indirmek, olmayanların ise bu imana hiç kavuşamamasını sağlamaktır.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : hasan batmaz    
Yorum : kınıkoğlu, yaz bre yaz... ne yönden eserse essin rüzgâr...




Ekleyen : whiteman    
Yorum : sevgili mustafa düşüncelerin bir birine çok bağlı ve derin düşünceler.Ancak aklının değil duygularının yönlendirmeleriyle yazmışsın.Ve temelde anlattıklarının özü karşındaki kişinin sadece ve sadece senin duygusal felsefeyi (imanı...) kabul etmesi gerektiğine çıkıyor.Bu da kutsal olan evrensel insan özüne aykırı; ayrıca bu evrensel hakka göre kişi istediği düşünceyi seçse bile sonuçta ortak bir noktada buluşabilmeli.işte bu ortak noktanın getirisi de insani mutluluk ve başarıdır.Bu da ancak laik bir felsefeyle karşılanabilir.





 
"O"... - Sayı 99
Necip Fazıl hakkında iki ... - Sayı 92
Bir Derviş Sultan Ulu Hak... - Sayı 91
Dua, kulun acizliğini gös... - Sayı 89
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Cinayet, hırsızlık, fuhuş, içki, kumar ve uyuşturucu karışımından ibaret düzeni ambalajlayıp medeniyetin ta kendisi diye yutturmak isteyen “tek dişi kalmış canavar”a karşı hani, “iman dolu göğsümüz” vardı?
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Tas tarak
Kasem olsun!
Bir tufanın ardından: Filistin
Soykırım, Antisemitizm ve Filistin Üçgen
Deniz kabarıyor
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13187162
 Bugün : 1177
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 606033
 Bugün : 30
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 100
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim