Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1573 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Deveci Mustafa Bey ve Madalyası
Celal Devecioğlu

  Sayı: 91 - Ocak / Mart 2017

Zaman 1900’lü yılların başı… Nisan 1877’de başlayan “93 Harbi”nden sonra harpte olmamış Osmanlı Devleti rahat yıllar yaşamakta. Bilecik’te Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve diğer unsurlar iyi geçinmekte, herkes işinde gücünde çalışmakta olduğu bir sırada rahmetli babam 22 yaşında ve Mekke Posta Müdürü olan eniştesi Hacı Mustafa Bey’in Bilecik’teki otel, han ve arazilerini işletmekte iken Ermeni vatandaşlardan üç kişi gelir. Daha önce öldüğünü babamın da bildiği bir kişinin karısının da o günlerde vefat etmiş olduğunu, yanlarındaki 15 yaş civârındaki çocuğun yetim ve öksüz kaldığını bildirirler. “Bizimkilere teslim edemeyiz, sana inanırız. Sen buna bakıp yetiştireceksin, o da sana hizmet edecek” deyip emrivâki ile ve babamın isteksizliğine rağmen bırakıp gitmişler.

Babam da çocuğu kovamamış, otelden bir oda verip elbise yaptırdıktan sonra otelin kahvehânesinde çalıştırırken babamla birlikte çocuk da alışmış, sabahları erken kalkıp, kahvehanenin ocağını yaktığı halde, bir sabah babam kalkmış çocuk meydanda yok. Başka birisini kaldırıp ocağı yaktırmışsa da canı rahat etmemiş. Acaba çocuk niye kalkmadı diye odasına gitmiş. Bir de baksın ki, Binbaşı (N… Bey) çocuğun kapısına dikilmiş, elinde kılıç, çocuğu kötü emeli için tehdit ediyor. Babam hemen binbaşının gırtlağını sıkıp, bir çelmede yere vuruyor ve iyice çiğniyor. Binbaşı bağırıyorsa da kimse duymuyor. Bir ara kurtulup kapıya doğru koşuyorsa da, açamayınca babam tekrar tekme altına alıp bir daha çiğnerken dışarıdaki çarşı esnafından bâzıları gelip binbaşıyı babamın elinden alıp kaçırıyorlar. Babam öfkesini alamamış, yakalamak için peşine düşüyor. Binbaşı elinde kılıçla kaçarken babam da onu kovalıyor. Hatta Emirler Mahallesi’nden bir kadın, üst taraftaki postahâneye mektup atmış dönerken ikisinin arasında kalıp azami derecede korkuyor ve ölünceye kadar bu olayı anlatır dururdu.

Ermeniler babamı teskin edip kahve içirdikten sonra, hemen sayfada görülen fotoğrafı çekip mensuplarına dağıtıyor ve üç adet de kendisine veriyorlar. Babamın öfkesinden benzi sararmış, boynu şişmiş ve yakasından bir düğme çözmüşler; durumu resminden belli.

Ermeniler olayı etraflıca öğrendikten sonra hemen postahâneye koşup, Cennetmekân Sultan Hamid’in kendisine durumu arz edip, “Deveci Koca Mustafa Bey olmasaydı Türkler ve Ermeniler birbirine girecekti” diye babamı azami derecede övüyorlar. Babam o zaman 22 yaşında, 1.80 boyunda; binbaşı ise 55 yaş civârında, 1.90 boyunda imiş.

Sultan Hamid Han İstanbul’da bâzı yerlere yerleştirmek için ata yurdu Bilecik, Söğüt ve çevresinden adam bulmayı düşünürken gelen telgraflar kendisini düşündürüyor. Babamı hemen almak istiyorsa da içine şüphe kaçıyor. Pek çok methettiklerine göre Ermenilerle bir ilişkisi olmasın diye düşünerek, Bilecik’e yüksek rütbeli iki sivil zabıta gönderiyor. Bu gelenlerin yaptıkları tahkikatta babamın Kayı boyundan katıksız Türk olduğu anlaşılıyor.

Sultan Hamid Han, durumu öğrendikten sonra hemen makam kapısının önünde oturan başyaveri Çakmak Hacı Mehmed’i çağırıp, “Mehmed Efendi bana Bilecik’ten dürüst, cesur bir adam lâzım; düşün bakalım!” diyor. Hacı Mehmed bâzı isimleri saydıktan sonra Pâdişah Sultan Hamid Han, “Mehmed Efendi Devecinin Koca Mustafa Bey nasıl?” deyince Yâver Hacı Mehmed, “Pâdişâhım sen onu nereden biliyorsun? O benim arkadaşım. Yirmi dört saat izin ver getireyim” diyor. Pâdişah kırk sekiz saat izinle gönderiyor. 

Babama gelen Başyâver Hacı Mehmed, “Mustafa seni Pâdişah Efendimiz istiyor, herhalde ve hemen gideceğiz!” diyor. Babam şaşkınlık içinde kalıyor ve gidiyor. Pâdişah gözleri yaşararak babamı kucaklayıp, alnından defalarca öptükten sonra 3-5 gün sarayda misâfir ediyor. Ondan sonra beş ay süre ile kursa tâbi tutuyor. Konuşulabilecek kadar Fransızca öğretiyor ve daha sonra Fransız sefârethânesine teşrifatçı (hafiye) olarak yerleştiriyor. Geceleri de ahlâksızlık yuvalarını tâkip ve tespitle görevlendiriliyor ve “ben icâp edenlere emir vereceğim pek mühim gördüğün hallerde gece uyumuş dâhi olsam beni uyandırıp raporunu geceden vereceksin” diyor.

Bir müddet bu sûretle çalışmakta iken babamın sefârethânede bulunması Fransızlar’ın, İstanbul’da çalışması da ahlâksızlık yuvalarını çalıştıranların işlerine gelmediği ve çok düşman kazandığı Pâdişâh’ın mâlûmu olduğundan ve kendi yakın geleceği hakkında bir takım şüpheleri olduğu için, bir gün babamı çağırıp “Mustafa Bey, seni çok sevdim, bana çok güzel hizmet ve yardım ettin. Rabbi Teâlâ senden râzı olsun, işlerin dolayısıyla çok düşman kazandığını sen de biliyorsun, benim yüzümden başına kötü bir hal gelmesin diye ve kıyamadığımdan seni Samsun Postahânesine tâyin ettirdim. Selâmetle gidip başarılar gösteresin.” Deyip aşağıda resmi bulunan madalyayı veriyor.

Madalyanın yüzünde Osmanlı Arması, arkasında “Liyâkat madalyası, sadâkat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur 1308” yazılı. Mânâsı ise, Pâdişâh’a gönülden bağlı olup korunması hususunda yiğitlik gösterenlerin hak ettikleri ve lâyık oldukları madalya demek oluyor.

Allah ikisine de rahmet eylesin. (Kardelen; Yıl: 8 Sayı: 24, Ocak/Mart 2000)


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Deveci Mustafa Bey ve Mad... - Sayı 91
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Çaresizlik yoktur, umutsuzluk vardır. Engellerin yıkılması umut etmeyi umut etmekle başlayacaktır.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Kasem olsun!
Soykırım, Antisemitizm ve Filistin Üçgen
Bir tufanın ardından: Filistin
Deniz kabarıyor
Gazze günlüğü
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13173372
 Bugün : 2536
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 605525
 Bugün : 148
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 418
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim