Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2548 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

H?sn? G?RSEL Hoca'nyn Ardyndan
Mustafa Turan

  Sayı: 67 - Temmuz / Eylül 2009

Numune bir şahsiyet, güzel bir insan, ve tam bir Osmanlı Beyefendisi olan Hüsnü Gürsel Hoca'yı, 84 yaşındayken uğurladık ukba yolculuğuna.(1) Hani: "Karıncayı dahi incitmekten çekinir" tabiri var ya, sanki bu tasvir, Hüsnü Hoca'yı tarif eder gibidir. Sadece Sakarya değil, Türkiye büyük bir fotoğraf sanatçısını kaybetti. Milletimizin başı sağolsun.

Sakarya’da uzun zamandır devam eden kültür san'at faaliyetlerinde, kendisiyle hep birlikte olmuştuk. Bu zaman zarfında, Rahmetli'nin ne bir kaba davranışına, ne de sesini yükselterek konuşmasına tanık olduk. O, her zaman yıkıcı değil yapıcıydı. Kavgacı değil barışcıydı. Sevecen, mülâyim ve mütevâzi idi. Doğrunun, iyinin, güzelin, vefânın, ahlâkın ve insanî değerler idealinin su katılmamış mümessili gibiydi. Madde plânında iyi bir fotoğraf sanatçısı olmakla birlikte, mânâ planında da bir ruh ve ahlâk mimarıydı. Âdeta bir şelâle haşmetiyle akardı insanların gönüllerine güldür güldür. Sakaryalılar’ın kalbinde abideleşen, ebedileşen ve heykelleşen bir adamdı o. Kalbi ve gönlü kadar ak olan saçlarında, tatlı bir ıstırabın epupesi okunurdu sanki. Samimi dostluğuna güvenilir, candan arkadaşlığına inanılırdı. Politikaya mesafeli bir duruşu vardı. Kültür san'at çevrelerinde olduğu kadar, siyaset, spor, eğitim ve ticaret çevrelerinde de takdir gören bir isimdi. Cenazesindeki manzara, anlattıklarımızın şahid-i adili değil de nedir?

Hüsnü Hoca ile ilgili birkaç hatıramı sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul'da açtığı bir sergiye Sakarya'dan bir otobüs arkadaş gitmiştik. Bizleri görünce o kadar duygulanmıştı ki, gözlerindeki buğu hissedilebiliyordu. Birkaç yıl önce merkez belediyesinin Deprem Müzesi'nde organize ettiği, her gün bir yazara imza günü yapılmıştı. Sıra bendeyken, karşıladığım en hatırlı konuklardan birisiydi Hüsnü Hoca. Bir saate yakın oturmuştu yanı başımda. Gelen diğer konuklarla çevirdiğimiz sohbet halkasında da, tartışmasız herkesin saygı duyduğu insan oydu. Ayrılırken, birkaç kitabımızı imzalatmış, tüm ısrarlarımıza rağmen ücretini de ödemişti. Bir başka defasında Sakarya Fen Lisesi'nde, Fahri Tuna'nın yönettiği bir panele birlikte katılmıştık. Aynı panelde heykel sanatını Mustafa Tömekçe, karikatür sanatını Osman Suroğlu, fotoğraf sanatını Hüsnü Gürsel ve şiir sanatını da bendeniz temsil ediyorduk. Vali Cahit Kıraç Bey, Aziz Ersoy Bey ve gazeteci Abdullah Çelik Bey gibi protokolün de katılımıyla dolu olan salonda, söz Osman Bey'e verilince espriyle karışık dedi ki: "Ben konuşmam çizerim." Sıra Hüsnü Hoca'ya gelince aynı espriye iştirak ederek demişti ki: "Madem Osman Bey: "konuşmam çizerim" diyor, ben de konuşmam çekerim." Bana söz verilince hepsine atıfta bulunarak: "Madem Osman Bey çiziyor, Hüsnü Hoca çekiyor, Tömekçe Bey dikiyorsa, ben de yazıyorum. Peki, kim konuşacak?" demiştim de, salon kahkaha tufanına boğulmuştu. Başka bir akşam ise, Irmak Kültür sanat dergisinin yönetimi olarak, Çark Caddesi'ndeki yerimizde toplantı halindeydik. Kapı birden hızlıca açıldı. İçeri giren Hüsnü Gürsel Hoca'dan başkası değildi. Elindeki şemsiyesini uzatarak: "Kaldırın elleri bu bir soygundur"demişti. Sarmaş dolaş olduk. Fevkalâde mutlu görünüyordu. Çok geçmeden mutluluğunun sebebini de anlamıştık. Çünkü Hoca, Ankara'dan yeni bir kitabının baskısını alarak dönmüş ve evine dahi gitmeden, o sevincini bizlerle paylaşmayı tercih etmişti. Ayrılırken de hepimize kitaplarını imzalamıştı. Hâlâ saklarım imzalı eserini, kitaplığımın en nadide köşesinde. Vefatından bir hafta önce Fahri Beyle ailece gitmiştik ziyaretine. Istırap çekiyordu. O halde bile, sağdan sola dönerken bizden izin istiyor ve özür diliyordu. Bu asil tavır, insanlık mikyasında şahikalarda taçlanmanın en güzel resmi değil midir? Şurası bir gerçek ki, Hüsnü Hoca'yı bizlere tanıtacak en iyi isim, ona manevî evlâdı gibi yakın olan Fahri Tuna'dır. Bekliyoruz onun kaleminden. O güzel ve güzide insan Hüsnü Hoca'yı rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, makamı cennet olsun.

(1) Rahmetli, Ali Erdal’ın öğretmen okulundan hocası.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Biz Bilecikliler II. Abdü... - Sayı 91
H?sn? G?RSEL Hoca'nyn Ard... - Sayı 67
IRMAK’TAN BAKINCA M... - Sayı 62
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (120):
Doğumunun 120. yılında Üstat Necip Fazıl Kısakürek...

Son Eklenen Yorumlardan
 bosch professional gop 185-liBeylikler dönemini hatırlayalım, birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi... Feyzi

 "Yürü kardeşim,Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin."Sen ve senin gibi şuurlu insanların sayıları bereke... Nilüfer Mihailoğlu

 Yüreğinize kaleminize sağlık kıymetli hocam. Allah hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.... Faruk AKTI

 kantarın topu olacak efendim ... Esra

  Gönlü klabi temiz abim kalemine sağlık başarılarının devamını diliyorum sevgiler saygılar ... Serkan yakar


Sanatımızın, özellikle şiirimizin şu andaki seviyesini güneş ışığının yokluğuna mı, yoksa ondan gelen ışığın yansımasını engelleyip, bizi suni bir güneş tutulmasıyla karşı karşıya bırakanlara mı bağlamalı?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Tas tarak
Kasem olsun!
Bir tufanın ardından: Filistin
Soykırım, Antisemitizm ve Filistin Üçgen
Deniz kabarıyor
Kudüs... Ey Kudüs
Zeytin dalları altından meydan okuyuş
Fatih Sultan Mehmet (4)
Deniz kabarıyor


Yavuz Sert - Bir tufanın ardından...
Yavuz Sert - Gazze biz ne öğretti...
Ali Erdal - Deniz kabarıyor
Kadir Bayrak - Vah benim halime!
Necip Fazıl Kısakürek - İç ve dış düşman – Y...
Bedran Yoldaş - Elinde taş küçük çoc...
Bedran Yoldaş - Zevâli yakındır zulm...
Ekrem Yılmaz - Kazandım vallahi!
Ekrem Yılmaz - Bitti kelimelerim
Ekrem Yılmaz - Mektup
Dergi Editörü - Üstün fikir
Site Editörü - Sosyal medyanın gücü
Necdet Uçak - Dünya malı
Necdet Uçak - Geldi geçti ömrüm be...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Soykırım, Antisemiti...
M. Nihat Malkoç - Gazze günlüğü
Hızır İrfan Önder - Kasem olsun!
Zaimoğlu - Batı muradına erebil...
Mehmet Balcı - Köyüme gömün
Mehmet Balcı - Sevdam
Muhsin Hamdi Alkış - İsrail-SAMİRİ-oğulla...
İbrahim Şaşma - Kudüs Mektubu
Halis Arlıoğlu - Merhum Mehmet Akif i...
Murat Yaramaz - Hiç
İlkay Coşkun - Filistin
Zafer Nefer - Tas tarak
Özkan Aydoğan - Çocuk
İlknur Eskioğlu - Şehitlik oyunu
Yusuf Çelikler - Bu gidiş nereye?
Ayşe Yaz - Yağmur (Gazzenin çoc...
Bedir Acar - ‘İsrail bizi yenemez...
Hüma Sunguroğlu - Çınarın gölgesinde o...
Hüma Sunguroğlu - Zeytin dalları altın...
Abdullah Doğulu - Filistinde anne-çocu...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 13199595
 Bugün : 4526
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 606383
 Bugün : 68
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 134
 119. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 21 Şubat 2024
Künye | Abonelik | İletişim