Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4541 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

EVET AÇILIMI
Site Editörü

  Sayı: 66 - Ekim / Aralık 2010

2 Eylül 1980'de henüz iki yaşımı tamamlamamıştım. Takdir edersiniz ki, o günlere dair hiç bir şey hatırlamıyorum. Sonraki yaşlarımda da, etrafımda o günler hakkında konuşulduğunu hatırlamıyorum. Aklımda kalan sadece babamın kısa süreliğine gözaltına alınması...

Referandumun gündeme gelmesinin en büyük faydalarından biri, genç nesillere, memleketin ne günlerden, hangi zor şartlardan geçtiğini bilmeyenlere, o günleri, çekilen ızdırapları, yapılan işkenceleri, adaletli (!) olması için bir sağdan bir soldan asılan canları hatırlatmış olmasıdır belki de. Referandum bu kadar gündemde olmasaydı, 12 Eylül ihtilâli öncesinde ve sonrasında neler yaşandığını bu kadar açıklıkla öğrenemez, tartışamazdık sanıyorum.

Millet olarak hafızamız çok iyi olmadığı için, üzerinden 5-10 yıl geçen olayları unutuveriyoruz. Resmî tarih kitaplarında da yaşananlar objektif olarak işlenmediği, okullarda sadece istenilen şekilde eğitim verildiği için yeni nesiller genç Cumhuriyet'in atlattığı bu önemli badirelerden bihaber oluyorlar. Öyleki ihtilâlin başındaki paşa sadece emekli bir cumhurbaşkanı ve sanatsever bir ressam olarak biliniyor.

12 Eylül 1980'de henüz iki yaşımı tamamlamamıştım. Ancak referandumda, sanki o günlerin üzerimde çok etkisi var gibi “Evet” dedim. Bu “evetin” hâlihazırda devam eden, memleketin “bağırsak temizleme” sürecinde çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Maddelerin ayrıntılarından öte, millet iradesinin ön plâna çıkacağı bir yolun açılmasına evet dendi 12 Eylül'de. 12 Eylül 1980, nasıl o yolu kapatma operasyonlarından biri ise, referandum sonucunda çıkan “evet”, o yolun biraz daha açılması anlamına geldi.

Daha önce de söylediğimiz bir cümle vardı, “artık hiç birşey eskisi gibi değil”. Bugün rahmetli Özal'ın öldürülüp öldürülmediği tartışılıyor, savcılar tahkikat yapıyorlar, rahmetli orgeneral Eşref Bitlis'in uçağının kaza ile değil suikast ile düşürüldüğü konuşuluyor. Askerin içindeki çürük yumurtalar bir bir tespit ediliyor. Terörün içerde ve dışarda destekçileri açığa çıkmaya başlıyor. Terörün üzerine her zamanki ezberlerle değil, gerçekten çözüm sağlayabilecek argümanlarla gidiliyor. Dış politikanın geldiği yeri içerde dışarda herkes takdir ediyor.

Ve bu sürece “normalleşme” deniyor. Demek ki yıllardan beri ne kadar “anormal” bir haldeydi memleketimiz. Kimlerin elinde oyuncak olmuşuz yıllardır, maddî manevî ne çok kayıplar vermişiz.

Açık söylemek gerekirse bu gelinen durumun sadece 2003 seçimlerinden sonraki Ak Parti hükümetinin başarısı olarak görmüyorum. Elbette en büyük katkıyı hükümet yapmış olabilir. Bugün bakıldığında hükümeti ile medyası ile cemaati ile... Kimin bu “normalleşmede” payı varsa, inşallah çok hayırlı bir iş yapıyor.

Normalleşen bir Türkiye demek, dünya üzerinde dengeleri değiştirebilecek bir güç demek. Bunu edebiyat olarak söylemiyoruz elbette, tarih bunun en açık kanıtıdır. Zaten “anormal” halde olmamızı isteyenler, bu gücün farkında oldukları için bizimle uğraşmıyorlar mı?

Bu noktadan sonra geri dönüşün olabileceğini düşünmek dahi istemem. Milletin söz sahibi olmasını hazmedemeyenler, her zaman mücadelelerine devam edeceklerdir ama ok yaydan çıktı bir kere.

Bu sürecin memleketimiz ve bizler için hayırlı bir sonla bitmesini ve bu sonun da çok daha hayırlı bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum.

                                      

*

 

kardelendergisi.com'dan haberler

 

Arşive yeni sayılar eklendi

Sitemizi takip eden okurlarımızın bildiği gibi, kardelendergisi.com internet sitemizde sadece yeni yayınlanan sayımızın yazıları yer almıyor. “Arşiv” bölümünden daha önce çıkmış sayılarımızın yazılarına ulaşabiliyor okurlarımız.

Son olarak 40. ve 39. Sayıların yazılarının da “Kardelen Arşiv'e” konulması ile 39-65 arası tüm sayıların yazıları siteye yerleştirilmiş oldu. Arşiv bölümüne http://www.kardelendergisi.com/arsiv.php adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Kardelen Ekibinden Yeni Site

Kardelen Dergisi ekibinin hazırladığı http://www.edebaliyurdu.com/ adresinden yayın yapan “edebaliyurdu.com” internet sitesi yayınına başladı.

 “Bilecik'in tarihî mânâsını seven ve Bilecik için düşünenlere...” sloganı ile yayına giren sitede, Kardelen yazarlarından Ali Erdal'ın, Hikmet Öztürk'ün, Fatih Öncü'nün, Murat Yorulmaz'ın ve Av. Kadir Bayrak'ın makaleleri ile birlikte Bilecik hakkında haberler, bilgiler ve resimlere yer veriliyor. edebaliyurdu.com sitesini hazırlayan ekibi tebrik ediyor ve başarılarının devamlı olmasını temenni ediyoruz.

Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Hayatın merkezi anneler... - Sayı 124
Zor sınavımız mülteci mes... - Sayı 123
Tevhid yoksa huzur da yok... - Sayı 122
Anlam peşinde... - Sayı 121
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


40
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15742551
 Bugün : 1713
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 657212
 Bugün : 32
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 68
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim