Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 35 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1058 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Alt-Üst hakkında
İlkay Coşkun

  Sayı: 109 -

”Alt-Üst” öykü kitabı, Şair Yazar Sinan Ayhan’ın ikinci kitabı. Yüzelli sayfa hacmindeki eser Mayıs 2021’de okurla buluşturulmuş. Yirmi iki öyküyle vücut bulan eser, Albert Camus’un, “Ters ve Yüzü” kitabından alıntı, “dünyanın bu tersiyle yüzü arasında bir seçim yapmak istemiyorum, seçmesini sevmem” sözüyle başlıyor. Adeta bu söz kitabın dibacesi görevini yüklenmiş görülüyor. 

“Kazanan ata oynamak, çorabın teki, bir ölünün çarşafı, ip bükme dükkânı, kronik yaşama sebepleri, ç.e.k.a.p, film hilesi, stajyer, mikrop kapmak, bir cinayet tasarısı ile kendini işlemek, money back, esrarengiz sahne performansları, bir bilicinin uydurulmuş çocuk günleri” ve başka öyküler kitapta yer alıyor. Öykülerde, gündelik kimi unsurlar sıradanlıktan uzakta ele alınmış. Yazarın şuuraltına sığınmış roman kahramanları üzerinden öykülerin şekillendiği görülmektedir. “İnsanlar Yaşadıkça”, “Şeyler” başlıklarında; yaşanılanlar, anılar üzerinden de anlatım daha bir ilginçlik kazanmış gözüküyor. 

Yazarın ne anlatmak istediği, öykülerin ana fikri, biçemi “İlk Sözler” sunuş yazısında, tafsilatlı bir şekilde, amaç ve içerikle ele alınmış. Meselâ, yazının bir bölümü şu şekildedir. “...İşte bu hikâyeler, akıl ve sezgi ufkunun girift mimarisine hamle yapan anlatım tarzlarının birer örneğidir... Bu sayede tefekkürün kökenlerine kadar inip, insanın varoluşuna aslî cevabı verdirecek duyguyu insanoğluna telkin etmeyi ummaktadır...” 

Bazı öykülerinde yazar, Jack London, Karl Marx, Dostoyevski gibi birçok tanınmış yazara ve kitaplarına ve ayrıca roman kahramanlarına göndermelerde bulunmuş. Onların devamı olması niyetiyle bazı referanslara yer vermiştir. Sherlock Holmes, Mösyö Ruana, Arsen Lupen gibi örneklerle bu listeyi çoğaltabiliriz. “Diyojen aklı” “Aristofanes ciğeri” şeklindeki betimlemeler de ilginç olmuş. Hayat felsefesini romanlar üzerinden edinmenin güzel bir örneği desek çokta yanlış olmaz herhalde. 

Bu öykülerden anlaşıldığına göre yazar, Avrupa, batı ve hattâ Rus edebiyatını çok iyi bir şekilde okuduğu ve tahlil ettiği görülmektedir. Yüz yıl öncesi yaşamış roman kahramanlarını günümüzde de yaşıyor ve gelecekte de yaşayacak şeklinde görmüş ve öykülerine bu şekilde misafir etmiştir. Adeta bu roman kahramanlarının geleceklerini tasavvur etmiş ve gelecekle bağını kurmuştur. Ayrıca, yüzyıl veya daha önce yaşamış roman kahramanlarının yerine kendini koymuş ve kahramanlarla yaşıyormuş hissini vermektedir. Bu bağlamda geleceğe yönelik yaşam ve teknoloji tasavvurlarını da görmek mümkün. 

Birçok öyküde fantastik unsurlar, ilginç yaşantılar görmek mümkün. “Henüz ispatı olmayan suçlar yasası”, “ip bükme dükkânı”, “esrarengiz sahne performansları”, “örtü altında ters görüntüler film festivali”, “tuhaf meslekler edinme sendikası” ve daha nicelerinde. “dışa.vurumcu”, “düş.yiyicisi” vurguları üzerinde de bu fantastik hali görmek mümkün. Süngerli yorum, plankton, idiokri sinit, mahreç ses, epistemolojik, postulat, uslamlama, kalem fetüsleri, bisturi, kışır gibi onlarca az kullanımda olan kelimeler hikayelerde kendilerine yer bulduğu görülmektedir. 

“Girift hâl, tefekkürde derinlik ve mutmain kalp” üçlü sacayağı bakış açısıyla kitabını inşa eden yazar istikamet çizip yol gösteriyor ve okuru farklı düşünmeye, yerine göre küçük şeyleri göz ardı etmemeye teşvik ediyor adeta. Öykülerinde akılla beraber hayalin kanatlarına binmeyi de ihmal etmiyor. Bunu yaparken de hem şaşırtıyor hem de tefekkür ve tahassüs boyutuyla düşündürüyor.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Ayağa kalk Sakarya... - Sayı 120
Filistin... - Sayı 119
”Ateş Bandosu” Mustafa Ce... - Sayı 118
"SALKIM SÖĞÜT SUYA KÜSMÜŞ... - Sayı 117
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (127):
Sünnete uygun beslenme...

Son Eklenen Yorumlardan
 Bugün 18.11.2025Konu nedir? ...

 Deprem kuşağında yer alan ülkemizde: çok katlı yapılar yerine, tek katlı bahçeli evlerde yaşamak asl... yusuf

 Muazzam bir çalışma olmuş,tebrik ediyorum.... Ahmet Durmuş

 yukarıdaki hikayeyi ve eklemeleri yazan kişi biraz zorlamayla günün modasına uymuş işi dış güçlere a... HALİL KÖSE

 test"... test


“Yeni Dünya Düzeni” diye bir şey attılar ortaya… Ondan sonra ne ses çıktı, ne soluk… “Yeni Dünya Düzeni” dedikleri, boşluğun sessizliğini dinlemek gibi bir şey mi acaba?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Hakkın hâdimleri ve bâtılın vekâlet sava
Ehl-i gönül
Nesl-i muazzez
Nereye kadar?
Gazze, ümmetin imtihanıdır
Gelecek sayı (127) konusu


Ali Erdal - Nereye kadar?
Kadir Bayrak - Mukaddes beldelere-2
Ekrem Yılmaz - Korkaklar
Ekrem Yılmaz - Nerdeyiz
Fatma Pekşen - Dağlara çen düşende
Dergi Editörü - Ben kazandım, biz ka...
Site Editörü - Vekâlet savaşları
Necip Fazıl - Yahudi (Terkip ve Te...
Necdet Uçak - Annem var güzel anne...
Necdet Uçak - Bu vatan bizim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (127) k...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Gazze ateşkes görüşm...
M. Nihat Malkoç - Gördüm seni, gördüm ...
M. Nihat Malkoç - Gazze, ümmetin imtih...
Zaimoğlu - Gündüz, geceye muhta...
Zaimoğlu - Sağlam kulp
Halis Arlıoğlu - Hâramiler
Halis Arlıoğlu - Meçhule hitap
Ahmet Değirmenci - Geri verin
Ahmet Değirmenci - Kurban
Ahmet Değirmenci - İki ara bir dere
Büşra Duru - İslâmın meşalesi ile...
Remzi Kokargül - Malatya suskun, durg...
Murat Yaramaz - Şüphe
Murat Yaramaz - Amnezi
Gözlemci - Hadiselere bakış
Mahmut Topbaşlı - Duruldum
Mahmut Topbaşlı - Cemre sancıları
Cahit Ay - Kimdendir
Cahit Ay - Ondördünde
Cahit Ay - Sana geliyor
Rıdvan Yıldız - Kaş ve bulut
Vahid Aslan - Adam olmaq derdi
Vahid Aslan - Günəbaxanlar
Emine Öztürk - Yolun sonu
Osman Akçay - Büyük camgözlerle yü...
Mustafa Makas - Vesâyet savaşları
Yaşar Akyay - Hakkın hâdimleri ve ...
İbrahim Durmaz - Kızılelma
Mehmet Emin Armağan - Nesl-i muazzez
Mehmet Emin Armağan - Ehl-i gönül
Mustafa Kozlu - Mutluluk
Uğur Utkan - Hz. Ebubekir Sıddık
Kemal Çerçibaşı - Bir yıldırım çarptı ...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 16311478
 Bugün : 2322
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 693660
 Bugün : 176
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 216
 126. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 1
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 6
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim