Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2713 kez okundu.     4 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Mezarı konuşuyor!
Av. Kadir Bayrak

  Sayı: 75 - Ocak / Mart 2013

Üstad’ın devrin başbakanı rahmetli Menderes’e yazdığı mektuplar bir gazetede haber oldu. Görün bakın Üstad bildiğiniz insan aslında nasıl biriymiş tarzında bir haber… Onu tanıyan ve eserlerini okuyanların zaten bildikleri ve asılları Başbakanlık arşivinde bulunan mektupların hiçbiri tamamen yayınlanmadı. Haberin yapılış amacına hizmet edeceği düşünülen kısımlar çekilip aktarıldı sayfalara.

Oysaki;

1.Sırça köşkte oturanın başkasına taş atmayacağını en iyi bilendi Üstad. Küfürden buzdağını tek başına nefesiyle eritmeye çalışırken bütün gözlerin üzerine çevrili olduğunu, eserlerindeki bir harf hatasının bile şahsına değil temsil ettiği davasına mal edileceğini bilendi. Belki de bunun için Efendisi Abdülhakim Arvasî Hazretleri’yle temasından önceki hayatının muhasebesini eserlerinde bizzat yapmış ve böyle çıkmıştı milletin huzuruna. Kafa Kâğıdı, O ve Ben, Bâbıâli, Benim Gözümde Menderes isimli eserleri bu muhasebenin en mükemmel misallerini barındırır.

2.Fikir, sanat, edebiyat dünyamıza yön verici tarzda, şiirden romana, hikâyeden tiyatroya, devlet öngörüsünden ilmihale varıncaya dek hemen her alanda eserler verdi. Eser vermekle kalmadı her birinin poetikasını kaleme aldı. Tez ileri sürdü. Karşınızda yeni tezler ileri süren, iddialar dile getiren bir insan varsa ona karşı nasıl tavır almak gerekir? Ya susarsınız - ki bu ileri sürülen iddiaların doğru olduğunu kabul ettiğiniz anlamına gelir - veya siz de onun tezlerine karşı yeni fikirler, tezler ileri sürersiniz. Hayatı boyunca ve işte şimdi ölümünden sonra da Üstad’ın fikirlerine fikirle karşılık verilmedi, verilemedi.

3.Devletlerimiz içinde toprak büyüklüğü bakımından zirve noktasını teşkil eden Kanunî dönemini heyecanımızın kaybolup aşkımızın pörsümeye, kabuk tutmaya başladığı devir olarak gördü ve gösterdi. Tanzimat’la başlayan, ıslahat, meşrutiyet, reform ve ihtilallerle devam eden kurtarma ve kurtarılma hamlelerimizin, ceketimizin astarında kaybettiğimiz güneşi, başka mecralarda arama gayretkeşliği olduğunu söyledi. Kızıl Sultan dedikleri Abdülhamid Han’a “Ulu Hakan”, vatan haini kabul ettikleri Vahdettin’e “Vatan Dostu” dedi. Kahraman olarak gözümüze sokulanların sahteliğini konferanslarıyla anlattı. Düne kadar “bir mısraı bir millete şeref vermeye yeter” dedikleri adam, bunları söyleyince şiirini heba eden sabık şair oluverdi.

4.Onu yok saymayı, ademe mahkum etmeyi fikirlerine ve davasına karşı tavır göstermek olduğunu zannedenler, bir gazetenin tıpkı basımlarını hediye ettiği Büyük Doğular karşısında dün olduğu gibi bugün de çaresiz kalmış olmamalılar ki mektupları piyasaya sürdüler. Her şeyin kolayca tüketildiği ve ancak magazin haberleri kadar ciddî bugünkü fikir dünyamızda Üstad’ın etkisini azaltmak, en azından ondan etkileneceklerin önünü kesmek, gönüllere şüphe düşürmek niyetinde olabilirler. Belli çevrelere bizim bilemediğimiz mesajlar da veriyor olabilirler. Her neyse.

Hangi vesileyle gündeme getirmiş olursa olsunlar, niyetlerini Allah’a havale ederek söyleyeyim; umduklarını bulamadılar. Hepsi aynı imanın başka cephelerden yansıması, bir kütüphane kurmaya yetecek kadar kitap yazmış bir insandan bahsediyoruz. Aramızdan ayrıldığı tam 30 sene olmuş ama hâlâ meselelere eserleriyle cevap veriyor.

Rahmetlinin zamanında söylediği gibi: “Biz sussak, mezarımız konuşacak!”

Konuşmuyor mu?..


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : SIRRI    28.02.2013
Yorum : Yorum : EVET KONUŞUYOR. HATTA SADECE O KONUŞUYOR GİBİ GELİYOR ; SİZİN DERGİNİZDE, HÜKÜMETTE, SİYASETTE, ÜNİVERSİTEDE, GENÇLİKTE, KÜLTÜRDE, EKONOMİDE, AHLAKTA (AHLAKSIZLIKTA), TELEVİZYONDA VE YAZARLARIN KAFALARINDA... YERİMİZE O KONUŞUYOR. SIRRI -DÜZELTİRİM-




Ekleyen : sırrı    28.02.2013
Yorum : yorum yapan Ali beye sormak isyerim, (çok) hamaset kokan nedir? diye..




Ekleyen : SIRRI    18.02.2013
Yorum : EVET KONUŞUYOR. HATTA SADECE O KONUŞUYOR; SİZİN DERGİNİZDE, HÜKÜMETTE, SİYASETTE, ÜNİVERSİTEDE, GENÇLİKTE KÜLTÜRDE, EKONOMİDE, AHLAKTA (AHLAKSIZLIKTA, TELEVİZYONDA VE YAZARLARIN KAFALARINDA... YERİMİZE O KONUYOR.




Ekleyen : ali    11.02.2013
Yorum : Çok hameset kokuyor birader.





 
Cennetmekân Hemşehrimiz I... - Sayı 91
Türk milleti... - Sayı 90
Müslüman, müslümanın kurd... - Sayı 89
Şeyh'im Edebâli... - Sayı 84
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (124):
Diyarbakır anneleri...

Son Eklenen Yorumlardan
 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Süleyman Abdulla. Müasir Azərbaycan poeziyasinin ən görkəmli nümayəndəl... Hikmet

 yüreğine kalemine sağlık hayırlı ve bol okurları olsun.🤍✒️...


Milli Eğitim Bakanlığı’nın anketine göre, gençlerin %61’i kitap okuyormuş.
Hayret! Ya gizli gizli okuyorlar, ya büyüklerinden ders almamışlar ve gizli gizli okuyorlar.
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Kudret-i ilahi
Ürəyimin Əsdiyi
Yaşanan pişmanlık
Her şey apaçık
Suriye Türkmenlerinin dilinden
Oğulcan


Ali Erdal - Her şey apaçık
Kadir Bayrak - Nerelisin
Necip Fazıl Kısakürek - Doğuda buhran
Ekrem Yılmaz - Göç mü hicret mi
Ekrem Yılmaz - Zerre
Fatma Pekşen - Mustafa
Dergi Editörü - Hicret şuuru
Site Editörü - Zor sınavımız mültec...
Necdet Uçak - Yüreğim benim
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı (124) k...
Kardelen Dergisi - Kalem erbabına...
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Gittikçe azalıyoruz
M. Nihat Malkoç - Suriye Türkmenlerini...
Hızır İrfan Önder - İstemem
Berna Pak - Gelecek(siz) çocuk
Ayhan Aslan - Dilenci
Mehmet Balcı - Sevda
Mehmet Balcı - Tükür
Ahmet Çelebi - Kaçıncı bahar
Av. Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Halis Arlıoğlu - Gaflet, dalalet ve h...
Murat Yaramaz - Pusula
Murat Yaramaz - Soğuk
Gözlemci - Olayların düşündürdü...
Mahmut Topbaşlı - Asırlık mertebe
Suleyman Abdulla - Ürəyimin Ə...
Cemal Karsavan - Hasrete zincir mi da...
Emine Öztürk - Bismillah
Osman Akçay - Gibi
Bekir Oğuzbaşaran - Türküleri seviyorum
Yaşar Akyay - Yaşanan pişmanlık
Yaşar Erim - Firavun düzeni devam...
Cahit Can - Bu insanlar
İbrahim Durmaz - Kar
Sevdagül Aykar Yıldız - Oğulcan
Mehmet Emin Armağan - Kudret-i ilahi
Saltuk Buğra Bıçak - Sarı yapraklar dökül...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15273732
 Bugün : 3819
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 647118
 Bugün : 556
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 129
 123. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 1
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 7
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim