KAYBETTYKLERYMYZ Turgay Ertem Sayı:
46 - Ekim / Aralık 2004
 Türk Milleti'nin ortak özellikleri nelerdir diye düşünmek Türk kimliğini ortaya çıkarır. Ancak "nelerdi..." demek daha doğru olur artık Çünkü sayacağımız ve saydığımız özelliklerden pek çoğu maalesef tarihe mal olmuştur. Gerek eğitim sistemimiz, gerek yurtdışı etkiler, gerek televizyon ve daha pek çok sebep, milli kültürümüzü dehşetli bir erozyona uğratmış ve milli kimlik olarak 300-500 kelimelik Türkçe dili kalmıştır. Gençlerimiz okuma özürlüdür, artık. Konuşurken argoyu tercih etmektedir. İnternette "çet" yaparken yarı İngilizce yarı Türkçe kelimeler ve kısaltmalar kullanmaktadırlar...
Şarkı, türkü gibi formlar çocuklarımızın ilgisini çekmiyor artık. Çünkü duymuyor bu nağmeleri, sözlerini bilmiyor... Ama pop müzik, popstar yarışmaları gençlerimizin gözdesidir...Eskiden "Türk'üz, türkü söyleriz" derdik Şimdi?..
Türk milletinin, çok azı istisna edilecek olursa, dini İslâm'dır. Müslüman olmayan Türk, kimliğinden önemli bir kısmını kaybetmiş demektir. Çünkü Hristiyanlığı, Budizmi, Museviliği benimseyen Türk toplulukları Türklüklerini de kaybetmişlerdir. Günümüzde Türk insanına biçilen rol yüzünden, namaz kılmaktan bile "damgalanma" korkusu vardır. Dini formlara öcü gibi bakan "irtica" kelimesini Meşrutiyet'ten bu güne Türk milletine baskı kurmak amacı ile kullanan devlet adamları, bürokratlar vardır.
En masum dini istekleri bile "dinî sembol, siyasi simge" diyerek yasaklayan bir anlayış Türk kimliğinden İslâm'ı kazımaya yemin etmiş gibidir. Türk milletinin düşmanları çok iyi biliyor ki İslâm değerlerini kaybetmiş bir Türk her şekle sokulabilir...
Türk kimliğinin en önemli çekirdeklerinden biri de aile yapısıdır. Türk örf ve âdetlerinin özellikle annesi vasıtasıyla çocuklarına kazandırılması aile içinde gerçekleşir. Aile yapısının bozulması; saygı, sevgi, yardımlaşma, duygularının zayıflaması Türk milletinin felâketini hazırlar. Bütün darbelere, mânevî saldırılara, maddi sıkıntılara aile yapımızın sağlamlığı sayesinde dayanabildik. Gelişmiş olduğunu kabul ettiğimiz ülkelerde kurulan ailelerin yarısı veya daha fazlası bir süre sonra dağılmakta, çocuklar arada perişan olmaktadır.
Yakın zamana kadar Türk ailesinde boşanma olayları yok denecek kadar az iken son on yılda 5-10 kat arttığı belirtilmektedir. Bu durum Türk kimliği için endişelenilecek bir sonuçtur. Üstelik ailenin korunması, devletin en önemli görevlerinden birisidir ve anayasada yer almaktadır. Namus ve şeref anlayışı da maalesef büyük ölçüde yıpranmış, eşini kıskananlara çağdışı(!) gözüyle bakılır olmuştur. Türk kimliğini meydana getiren özelliklerimize daha pek çok şey eklenebilir. Ancak dikkat edilecek olursa bu özelliklerimizin bir kısmı yok olmuş, bir kısmı yok olmak üzeredir. KARDELEN AİLESİNİN görevi ve vizyonu da, dünyaya örnek olmuş, çağ kapayıp çağ açmış İslâm'ın bayraktarlığını yapmış Peygamberinin adını, Mehmet-Ahmet-Hamit şekliyle evlâtlarına vermiş bir milletin mensupları olarak bu yok oluşa "Dur" demektir.
|