?YYR ?ST?NE AFORYZMALAR Hızır İrfan Önder Sayı:
67 - Temmuz / Eylül 2009
(Derleme)
Gizli şiir sayısı, gizli işsiz sayısından aşağı değildir.
Birçok şiirler, varlıklarını duyuramaz, kendilerine bir elin uzanmayışına sessizce katlanırlar. (Behçet Necatigil)
Ne masayı anlatacağım diye masa sözcüğünü kullanacaksınız, ne kuşu anlatacağım diye kuş sözcüğünü; ne de aşkı anlatacağım diye aşk sözcüğünü. (Jean Cocteau)
Gül ıtriyle selâmlar sabahı, şair yaratır. Pınar hangi susuzlukları giderdiğinin farkında mı? Güneş sarayları da aydınlatır, kulübeleri de. Öyle seveceksin ki kelimeleri, yalnız senin için raks edecekler. Kelimeler de bütün sevgiler gibi kıskanç. Senin olmalarını istiyorsan, onların olacaksın, yalnız onların. (Cemil Meriç)
Şiiri yöneten tek bir şair yoktur.
Şiirin düşmanları, bu meslektekiler ya da müşteriler arasında değil, şairin kendi içindeki uyum eksikliğindedir." (Pablo Neruda)
Anlık kararların belirtecidir şiir; ihtilâli körükler durur. Düş yolunda doludizgin giderken gerçeğin amansız savunucusudur şiir. (Fahrettin K. Nitter)
Şiir, yüreğin vuslat yolculuğudur. (Hızır İrfan Önder)
Şiirin konuları hiç eksik olmayacaktır; çünkü dünya o kadar büyük, o kadar zengin, yaşam o kadar değişik manzaralı ki... Hiçbir gerçek konu yoktur ki şair onu gereği gibi işlemesini bildiği andan itibaren şiirden yoksun olsun. (Goethe)
Gerçek şiirin, asıl sanat eserinin kendi varlığından başka bir amacı yoktur. Kendisinde başlar, kendisinde biter. Bütün soyluluğu da buradan gelir. (Valery)
Şiir sanatı, kendi hareketlerini tabiatın hareketlerine uydurduğu zaman en yüksek derecesini bulur; o zaman, tabiata öyle yaklaşır ki, ikisini birbirinden ayırt edemeyiz. (N. Boileau Despeaux)
Şiirsel denklemle matematiksel denklem, çelişkili bir benzerlik gösterir. Matematikte, belli bir kuralla bütün denklemler aynı biçimde çözülür; oysa şiirde, her denklemin çözümü, kendine özgü yeni bir kuralı bulgulamayı gerektirir. (Tahsin Saraç)
Şiirin orta hallisi veya kötüsü için kurallar, ustalıklar bir ölçü olabilir; ama iyisi, yükseği, harikuladesi aklın kurallarını aşar. Onun güzelliğini tam olarak görenler, bir şimşeğin ihtişamına benzer bir pırıltı görmekle kalırlar. Büyük şiir muhakememizi tatmin etmez, allak bullak eder. (Montaigne)
Şiirin yüceliği, çok denenip varılamamasından değil, bir kaç şairin varmış olmasındandır. (Özdemir Asaf)
Şiir, karada yaşayan ve havada uçmak isteyen bir deniz hayvanının günlüğüdür. (C. Sandurburg)
Akılsız şiir, kafasız kalmış Danton gibidir. (Can Yücel)
Şiir, sözcüklerle güzel biçimler kurmak sanatıdır. (Cahit Sıtkı Tarancı)
Şiir üzerine, gerçekten yeni olan şiirle, yeni bir şeyler öğrenebiliriz ancak; Şiir üzerine yazılanlarla değil. (Turgut Uyar)
...Şiir, nesirden bambaşka bir kimliktedir. Musikiden başka türlü bir musikidir. Şiirde "nefes" ve "ses" iki temel öğedir. Dizenin ayakları yerden kopmazsa ve uçmazsa ya da ister en hafif perdeden olsun, ister İsrafil'in sûru (borusu) kadar gür olsun, kulağı bir ses gibi doldurmazsa halis şiir değildir. (Yahya Kemal Beyatlı)
Şiirde anlam, bir çam ağacının kabuğuna sızmış bir çam sakızına benzer. O, ozanın yoğurduğu, bir yoğun damlacık haline getirdiği ve tatlandırdığı bir şeydir... Şiir alışılmışın bardağını taşıran son damladır; onun rolü bu taşırıcı niteliğindedir... (Sedat Umran)
Şiir sıradan bir dil değildir. "Şiir" düzyazıya çevrilemeyen dildir. (Ahmet Haşim)
Güzel ve mükemmel bir şiiri tamamladıktan sonra, şairin on yıl dinlenmeğe hakkı olmalıdır. (Rainer Maria Rilke)
En az sözcükle yazmalı şiiri. (Fazıl Hüsnü Dağlarca)
İlk dize tanrıdandır. (Valry)
Bir şiir yalnız o şiire giren değil, bir de girmeyen sözcüklerden meydana gelir. (Salâh Birsel)
Şiir öylesine ayrı, öylesine apayrı bir dildir ki başka herhangi bir dile çevrilemez hatta yazılmış olduğu kendi diline bile... (Jean COCTEAU)
İlimsiz şiir, harcı ve hesabı olmayan duvar gibidir. (Fuzuli)
Şiir, büyük zekâların rüyalarıdır. (Lamartine)
Güzel sanatların en üstünü ve en zor olanı şiir sanatıdır. (Friedrich Hegel)
Şiir, sözcükler dinidir. (S. Mallarme)
Şiir, seçmek ve gizlemek sanatıdır. (Chateaubriand)
Ustalık kazanılır; ama çocuk olmak yitirilirse, şiirin büyük damarlarından biri yok olur. (İlhan Berk)
Şiir, Anayasaya aykırıdır, doğanın ahlâkı kovduğu yerdedir, yasadışıdır. (Cemal Süreya)
Şiirin en büyük özgürlüğü, özgün olma özgürlüğüdür. (Hulki Aktunç)
Kolayca okunabilen bir şiirin kolayca yazıldığını mı sanıyorsunuz?.. (Orhan Veli Kanık)
Şiir zamansızlıktır. Zamana meydan okumadır. (Oktay AKBAL)
Bin acı birikse ancak bir şiir doğurur. (Ahmet Erhan)
Şiir sanatı, eksiklikleri güzelliklere çeviren bir simya bilimidir. (Aragon)
Şiir, gerçeklerin dilde yoğunlaşmış düşsel yansımasıdır. (Seyfettin Başçılar)
Şiirin gerçeği insan ruhunun gerçeğe uygun resmini çizmektir...
Şiir, yalnızlıkta kendi kendine itirafta bulunan bir duygudur. (J. S. Mil)
Şiir sadece kelimelerle kurulmuş olmayacak, söylemek istenen şeyleri duyuracak, bütün sözler duyguların önünde silinecek. (S. Mallarme)
Gerçek şiirin, asıl sanat eserinin, kendi varlığından başka bir gayesi yoktur. Kendisinde başlar, kendisinde biter; bütün asaleti de buradan gelir. (Paul VALERY)
Şiirde güzellikten başka bir gaye aramam. (Cenap Şehabettin)
Şiirin ilkesi insanın üstün bir güzelliği özlemesidir. Bu ilke bir coşkunlukla bir ruh taşkınlığında kendini gösterir. Bu coşkunluk aklın yoğurduğu hakikatın dışındadır. (Charles Baudeelaire)
Şiir, tek kelimeyle üstün idrâktir.
Şiir, mutlak hakikati arama işidir. (Necip Fazıl Kısakürek)
Şiirdeki müzik; ölçü, ritim ve kafiye ile sağlanır. Bunlardan yararlanmamak budalalıktır. (E. A. Poe)
Şiir güçlü duyguların taşmasıdır. (Wortsworth)
Şiir bir bütünden bir parça değildir. Kendi kendine bir dünyadır, bağımsızdır, tam bir bütündür, kendi kendini yönetir. (A. C. Bradley)
Şiir bir üçgene benzer; bir köşesinde şair, bir köşesinde okuyucu, bir köşesinde de gerçek ya da doğa vardır. Zamana, yere ya da şaire bağlı olarak kenarların uzunluğu değişir durur... (C. K. Stead)
Bir şiir bir anlama gelmeli, bir şey olmalıdır. (A. Mc. Leish)
Metafizik bir ürpertiye kapılmayan, evrenin sırları karşısında bunalıma düşmeyen şiir, şiir değildir. (Marc Eigeldinger)
Şiirde musiki, musikide resim, resimde edebiyat, güzel olanı temin edecek güçlüğü yenemeyen insanların başvurdukları birer hileden başka bir şey değil. (Orhan Veli Kanık)
|