Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     390 kez okundu.     1 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Sakın Okuma
Halis Arlıoğlu

  Sayı: 115 -

Evet, tatlı canın, aziz ruhun hiç sıkılmasın. Gül yüzün sararıp solmasın, nazlı bedenin incinmesin, sakın okuma. Hele öyle maroken koltuğuna bir gömül, sigaranı yak, yanı başına viski ve mezelerini koy. Kalın ensen biraz daha kalınlaşsın. O koca göbeğin iki misli olsun. Yok yoook! Sıkma tatlı canını. Sakın okuma! Hiç senin gibi adamlar sıkılmaya üzülmeye gelir mi? Yazık değil mi sizlere? Aman ha sakın üzülme!

İşlerin tıkır tıkır yürüyüp gidiyor. Ne güzel rahatın var. Bir elin yağda bir elin balda... Dünya olayları mı? Yok canım, neme lazım... İşin mi yok, dünya batmıyor ya, yerinde duruyor... “Azerbaycan”, “Kıbrıs”, “Afganistan” neye lazım...

–Ohooo! Şuna baksana, bırak bu sıkıcı konuşmaları, amma da mızmız adamsın. Sinek gibi insanı rahatsız ediyorsun, sana ne onlardan? Kar kış varmış, yollar kapanmış, insanlar açmış, sıkıntıda imiş, boşveeer! Şu araba işini halletmem lazım. Modeli eskidi, yeni bir araba gerekiyor. İşler de öyle yoğun ki sağı solu göremiyorum.

–Sakın okuma! Daire sıcacık... Söyle çay getirsinler... Kar kış mı dedin? Yol mu? Canım şimdi onların ne gereği var... Baksana işim başımdan aşkın... Bir sigara molası vereyim nefesleneyim... Sakın okuma memur bey, sakın okuma! Başını dertte gönlünü darda bırakma, aybaşına daha çok var.

–Başımda dırdır edip durma. Bak ezan okunuyor, ben camiye gideceğim...

–İyi git ama gayen, hedefin maksadın, namazın hikmeti asliyyesi? “Üniversite ” “türban” “yasaklar” vs...

–Yahu bırak şunları, işin mi yok. Amaaan sen de çok sıkıcı olmaya başladın. Okuyup da ne olacak? Sana tavsiyem; bırak bunları boş yere kendini yoruyorsun...

-Sağol, düşündüğüne sevindim. Fakat sen üzülme canın sıkılmasın. Ve sakın okuma! Nasıl olsa işler düzelir (!)

–Sen beyzâde sen de okuma! Fiyakalı, yakışıklı halin böyle bir külfeti gerektirmez. Bir “mirasyedi” gibi bu durum devam etmelidir. Sakın okuma! Zira kendine dönersin, özünü bilirsin, onun için de sakın okuma?

–Hele sen bay feşmekân hele sen, asla okuma! Zaten okudukların seni bir gübre, bir cife, bir robot, bir uşak yapmış. Varlığın, için ve dışın, şahsî ve ailevî yaşantın bir “PÜRTELÂŞ” sokağına dönmüş. Okuyanlar, düşünenler yanından geçerken dikkat etmeli ve üstlerine sıçratmadan sakınmalıdır. Bu bakımdan sen hiç okuma! Çünkü okursan düşünürsün, düşünmeye başladığında ise kendini bulursun. Belki de hayata gelişinin, varlığının, sebebini anlarsın. “PÜRTELÂŞ” sokağına sermaye ve malzeme olup, gübrelik yapmaman gerektiğinin idrakine erersin.

Ya sen, ey camili cemaatli, Müslüman ya sen? Sen ki, bu kadar gerçeğin ve Hakkın, hakikatin içinde yaşamana rağmen, bunlardan habersiz olan Müslüman ya sen? Sen de okuma! Varsın mensup olduğun Dinin ilk emri “İkra=Oku”! diye başlasın. Bu ilâhî emir beyninin içinde çın çın ötsün ama sen okuma! Bu derbederlikten bu dağınıklıktan kurtulmamak, “birliğin” gücünü anlamamak, hattâ kemmiyet ve keyfiyet sırrına ermemek için okuma! Sosyal hayatta darı tanesi gibi her birinizin bir tarafa dağılıp gitmenizi engelleyeceği, hikmetleri bulmanızı, bu sırrı ve inceliği çözmenizi sağlayacağı için aman okuma! Değişen dünya olaylarını, Doğu-Batı dengelerinin alt üst olduğunu görmemek, dünya yüzündeki Müslümanların hali pür melalini anlamamak için okuma! Yaşadığın, bulunduğun kentlerde Masonik küçük bir azınlığın şirretliğini, gücünü, aksiyonunu görmemek bilmemek için okuma! Aleyhine dönen dolapları, felâketin için çevrilen fırıldakları sakın anlama! Onun için hele sen, sevgili müslüman hele sen asla okuma! Varsın iki cihan Peygamberin (sav): “Yevme lâ fehüve mağbûn: İki günü bir olan aldanmıştır” buyursun. Sen okuma!

–Hattâ kürsülerde, minberlerde bunları bar bar bağıran Hoca Efendi! Sen bile okuma! Çünkü sen okursan beynin bu çilenin mengenesinde sıkılır ezilirse hitap ettiğin kitleye de okutursun. Onun için de sen asla okuma! İstersen laklak ile kahvehanelerde ömrünü tüket ama asla okuma! Zira bütün işlerin sende düğümlendiği ve bu düğümün çözülmesi için önce, ilk önce senin okuman gerektiğini bildiğin için okuma! Ziyanı yok, “Bir saat tefekkür bir yıl nafile ibadetten efdâldir.” hadis-i şerifi ezberinde dursun, ama derinliğini inceliğini düşünmene gerek yoktur. Belki sırası geldiğinde Mehmet Akif’ten

“Ya açar bakarız nazm-ı Celîlin yaprağına,

Yahut üfler geçeriz bir ölünün  toprağına”

Diyen beytini de okuyabilirsin... Ama yine de sen; seni anlatan bir derginin, bir yayının varlığından habersiz yaşamaya bakmalısın.

Bu kadar bol basının içinde gazetesiz yaşanır mı dersen, al bir tane “Pürtelâş Sokağı” gazetelerinden, sonra da celalli bir konuş-
manda ve coştuğunda yukarıdaki beytin devamını getirirsin:

“İnmemiştir, hele Kur’ân bunu hakkıyla bilin

Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için”

Muhterem ve mübarek hoca efendiler siz yine de okumayın!

–Ey! Kapitalist, komünist, ateist ve hümanist geçinenler! Bir o kadar da gayesiz hedefsiz yaşayan ölüler! “Pürtelâş Sokağı” sermayeleri, sakın okumayın!.. Belki kendinize, aslınıza, özünüze dönersiniz. Onun için okumayın, hattâ düşünmeyin, fikretmeyin, akletmeyin, sıkılmayın ve tatlı canınızı üzmeyin. İlla velakin okumayın. Bu sırra ermemek, yaradılış gayenizi bilmemek için sakın okumayın!

 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : Ahmet Güney     16.02.2023
Yorum : Elinize emeğinize sağlık sayın hocam. Sakın okuma yazınız harika olmuş. Maalesef biz ilk emri OKU olan kitabı okumuyoruz. Okuyanlarımızda anlamadan okuduğumuz içinde Hayatımıza uygulamıyor, alınacak dersleri pas geçiyoruz. Peygamber efendimiz Furkan 30. Ayette buyrulan, bizlerden şikayetçi olacak.





 
MEHMET AKİFİN RUHANİYETİN... - Sayı 117
MÜSLÜMAN MİLLÎ İRADE DÜŞM... - Sayı 117
Oy Namustur... - Sayı 116
Sakın Okuma... - Sayı 115
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (118):
DEVLET

Son Eklenen Yorumlardan
 Kıymetli İlkay hocam, metnimi ince ince lezzetlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kaleminiz var ... fatma pekşen

 Teşekkür ederim değerli dostum Faruk.İlginiz bizi sevindiriyor.... Ekrem Yılmaz

 Kalemine yüreğine sağlık arkadaşım. Selam ve muhabbetle... Faruk aktı

 Böylesi bir eser hiç yorum almamış hayret ki hayretttttttt nasıl olur anlamıyorum ....Etkili anlatım... yasemin olgaçay

 Mükemmel bir yazı. Yüreğinize sağlık. ... Beyza Şen


Marksizm’in, her şeyin cevabını veremediği, “ilk insanı ve tabiatı kim yarattı” sorusuna “bunu ortaya atmakla tabiatı ve insanı yok farz etmiş oluyorsun. Bundan vazgeçersen, bu soruyu sormaktan da vazgeçersin” demesinden(diye karşılık vermesinden) anlaşılmaktadır. Ancak her şeyin cevabını verebilecek bir kriteryuma sahip olan “benim düzenimi kabul et, kurtulursun!” deme hakkına sahiptir.
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Sadık Kalın Yeryüzüne
Ruh ve Musikî
Şef Ne İşe Yarar?
Musikî
Oluklar çift
Musikî Ötesi Haz
"SALKIM SÖĞÜT SUYA KÜSMÜŞ" HİKÂYE KİTABI


Ali Erdal - Şef Ne İşe Yarar?
Ali Erdal - Teşhis
Ali Erdal - Seçimlerin Değerlend...
Kadir Bayrak - Ruh ve Musikî
Necip Fazıl Kısakürek - Musikî
Bedran Yoldaş - Hu Demeye Geldik
Ekrem Yılmaz - Musikî Ötesi Haz
Ekrem Yılmaz - Aç Kapıyı -Yankı-
Ekrem Yılmaz - Tatlı Sızı
Ahmet Mahir Pekşen - Kelebeğin Cesedi
Dergi Editörü - Oluklar çift
Site Editörü - Müzik, kültür kimliğ...
Gönüldaş - Arabeske Methiye
Necdet Uçak - Ne Buldun
Necdet Uçak - Çocuklarımız
Necdet Uçak - Varlık, Yokluk
Kardelen Dergisi - Gelecek sayı konusu
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum - Kabul Ede...
M. Nihat Malkoç - MÛSİKÎMİZİN MEDÂR-I ...
Hızır İrfan Önder - Necip Fazıl
Hızır İrfan Önder - İnanmadın
Ayhan Aslan - Beyaz Şarkılar
Ayhan Aslan - Şarkılar
Ayhan Aslan - Beste
Mehmet Balcı - Yanılmaz
Mehmet Balcı - Olmadım
Av. Mustafa Büyükgüner - Heybemden
İbrahim Şaşma - Bıçak
Halis Arlıoğlu - MÜSLÜMAN MİLLÎ İRADE...
Halis Arlıoğlu - MEHMET AKİFİN RUHANİ...
Murat Yaramaz - Bölücü
Murat Yaramaz - Kirli
Murat Yaramaz - Abartı
İlkay Coşkun - "SALKIM SÖĞÜT SUYA K...
Özkan Aydoğan - Sadık Kalın Yeryüzün...
Rıdvan Yıldız - Cinnete Davetiye Ter...
İlknur Eskioğlu - O Da Yetimdi
Ayşe Yaz - Postacının Karısı
Osman Akçay - Ney
Nurcan Suer - Haşrolmak
Nurcan Suer - Bir Damla Zerresinde
Emre Aslan - Aşk
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 12188850
 Bugün : 1720
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 589329
 Bugün : 23
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 53
 117. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
Son Güncelleme: 6 Ağustos 2023
Künye | Abonelik | İletişim