Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     4265 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Yabancylaryn g?z?yle Osmanlylar’da temizlik
Kadir Arslanboğa

  Sayı: 55 - Ocak / Mart 2007

Temizlik, insanoğlunun kendini yaratanının vasfıyla vasıflanması gereğinden dolayı hem geçmiş zamanların hem de gelecek zamanın beşerî dünyasında bir toplumsal medeniyet göstergesidir.

Bu medeniyetin gerçekleştirebilmesi için öncelikle insanın fikrî dünyasında böyle bir eğimin yahut normun olması gerekir lâkin bunun da maddî boyutları vardır. Su kaynaklarına sahip olmak ve bunları israf etmemek gibi...

Günümüz dünyasında teknolojinin her alanda gelişmesiyle beraber ekoloji dengesinin etkilenmesi, su kaynaklarının önemini ve korunmasını beşeriyetin acil eylem plânlarına dahil ettirmesine neden oldu.

Marifetin, iltifata tabi olduğu kaidesinden hareketle; nezafet de, suya tâbidir. Buradan yola çıkarak Osmanlı devleti sınırları içerisinde bir vesileyle bulunan yabancı insanların, Osmanlılar'ın temizlik kültürü hakkında izlenimlerini aktarmaya çalışacağız.

1577-1578 yıllarında Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'ndan Osmanlı Devleti'ne daimî temsilci olarak gönderilen Salomon Schweigger seyahatnamesinde yaygın olan hamamlar hakkında:

"Erkeklerin ve kadınların hamamları ayrıdır. Hamamda gayet edepli bir biçimde örtünürler. Oysa Almanlar bu bakımdan çok hayâsız davranmaktadırlar; -Venedik'te de tanık olduğum üzere- sanki mahremi özellikle göstermek istiyormuşçasına anadan üryan banyoya girerler. Türkler, kalçalarının etrafına bedenlerini iki defa saran ve yerlere kadar inen mavi ketenden bir örtü dolarlar. Biz Hristiyanlar, terbiye ve edep bakımından bu barbarları örnek almalıyız..."

Ve yine seyahatnamesinde:

"Türkler, erkek ve kadın ayırımı yapmadan, ölülerini -sanki diriymiş gibi- sıcak suyla yıkarlar, sonra temiz, beyaz örtülere sararlar ve üstü kapaklı bir sandığa, başı ayaklarından daha yüksekte olacak şekilde yerleştirirler."

Hollandalı seyyah Tavernier 1678 tarihinde yayınlanan eserinde:

"Türkler'in mutfakları çok temizdir. Mutfak takımları da parlaklık itibariyle eşsizdir. Gerek sofra takımları gerekse yemekleri azamî nispette tertemizdir.

Türkler ve umumiyetle Asyalılar temizliği çok sevdikleri için, ne kendi üzerlerinde, ne etraflarındaki insanlarda en hafif bir kire tahammül ederler.
Türkiye'de sofradan kalkılır kalkılmaz mutlaka ellerle ağızlar yıkanır, önünüze sıcak su ile sabun getirilir, büyüklerin konaklarında ya gül suyu ve yahut güzel kokulu başka bir su da ikram edilir. Bunlarla da mendilinizin bir ucunu ıslatırsınız."

İstanbul'da cami ve anıtları incelemekle görevli olan Fransız Grelot, 1680 yılında Paris'te yayınlanan seyahatnamesinde:
"Dünyanın bütün milletleri içinde temizliği İslâm cemiyetleri içinde Osmanlı Türkleri ve İranlılar kadar riayet eden tek bir millet yoktur. Bütün bu Müslüman milletler nezafeti bir ana düstur haline getirmişler ve daha doğrusu dinlerinin esası şekline sokmuşlardır. İşte bundan dolayı bütün vücutlarını yıkayabilmek üzere birçok hamamlar yaptırmak mecburiyetinde kalmışlardır. Türkiye'nin belli başlı şehirlerinin hepsinde pek çok hamamlar vardır bunların birçokları Roma imparatorluğu ılıcalarından hiç de aşağı değildir.

(...) Türkler, Avrupa'da ekseriyetle tesadüf edildiği gibi, insanların yemek yedikleri veyahut yıkanıp temizlendikten sonra tekrar yiyecekleri kaplarda köpeklerin yemesine müsaade etmezdiler. Frenklerin bu hali sık sık caiz görmelerinden dolayı, onlardan ¨köpekler¨ diye bahsederler. Çünkü Avrupa'da çok kere sofrada köpeklerin de kullanmış oldukları kaplarla yemek getirilirdi."

İtalyan seyyah Edmondo do Amicis, 1883 yılında Paris'te bastırılan seyahatnamesinde:
" ... Yüzler, eller, ayaklar tertemiz, yamalı kıyafet pek az ve hele kirlisi hemen hiç yok; bütün sosyal sınıflar arasında umumî ve karşılıklı bir hürmet ve riayet manzarası göze çarpıyor."

Yıllarca İstanbul'da yaşamış bir hekim olan Fransız kökenli A. Brayer'in 1836'da Paris'te yayınlanan seyahatnamesinde:
" Bir tarafta ne temizlik, ne rahatlık, ne hoşluk! Öte tarafta (Avrupa'da) yığınlarla pislik, murdarlık, bit ve pire gibi haşarat ve pis koku! Ne kadar çok fenalık, rahatsızlık ve hastalık âmilleri! Bunların tafsilatı ve teferruatı pek çirkin olduğu için bir türlü izah edemiyorum.
(...) Müslüman Türk kendi başına yıkanıp temizlenmek iktidarına malik oldukça hiçbir zaman ihmal etmez. Takatten düşünce de çocukları, çocukları yoksa karısı yardım eder. Öldüğü zaman cenazesi bile şeriat hükümlerine göre yıkanıp temizlenmeden tabutuna konulmaz. Hâlbuki, Frenk hastalanınca temizlik kaygısını umumiyetle unutur. Ölünce de evinde bulunabilen en kötü beze sarılıp dikildikten sonra tabuta konulur ve ailesi cesedin en sathî surette temizlenmesini aklından bile geçirmez."

1892 yılında, Paris'te İngiliz yazar Th. Thorton imzasıyla yayınlanan kitapta:
"Avrupalılar, ikide bir veba zuhurunu temizliğe dikkat edilmemesiyle izah edip durmuşlardır. Halbûki, ben Türkler'in daima şahit olduğum için, bazı muteber seyyahların eserlerinde bu hakikate mugayir ithamlar gördükçe hayret ediyorum. İnsan temizliği dinî bir mükellefiyet olduğu için o husustaki ahkâm umumiyetle ihlal edilmemektedir, fakat şeriat vâzının maksadın harfiyen riayet edenlerin de nadir olduğunu inkâr edemeyiz bununla beraber yüzlerini, ellerini, ayaklarını günde beş vakit ve bütün vücutlarını da haftada bir defa yıkayan insanların pislikle itham edilmelerini haklı görmek kolay değildir."

Son olarak, 1876 yılında Londra'da basılan; ¨Türkler, Karakterleri, Terbiyeleri ve Müesseseleri¨ isimli kitabında Butler Johnstone:
"Osmanlılar yeryüzünün sadece en nazik insanları değil; aynı zamanda en temiz insanlarıdır. Gerçek şu ki, nezaketsiz nezafet hiçbir şey ifade etmez.
Osmanlılarda temizlik, sadece basit sıhhi endişelerden değil, onların bütün ahlâkî ve dinî tabiatlarının gizli membalarından kaynaklanmaktadır.
Osmanlıların evlerinin kişiler gibi temiz ve bulaşıksız olması lâzım. Bu sebeptendir ki her Türk evinin giriş kapının üzerine ısmarlama pirinç harflerle ¨temizlik imandandır¨ vecizesi yazılır. Türkler'in ayakkabılarını eşiklerinin dışında çıkarmaları sıradan bir âdet veya hayatî bir moda sonucu değil; onun evi, temizliğin mabedidir. Bu kutsi yere ancak bütün pisliklerden sıyrılarak girmeye cüret eder"


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Ahi Te?kilaty... - Sayı 60
YMARET kavramy ve ilk ima... - Sayı 58
Osmanly Yktisad? D?nya Zi... - Sayı 56
Yabancylaryn g?z?yle Osma... - Sayı 55
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Devekuşunun kafasını kuma gömmesi misali kafasını toprağa gömen Avrupa bilmez mi ki, nefesi kesilince kafasını (soktuğu yerden) çıkarmak zorunda kalacak ve pişman olacaktır(pişmanlık duyacaktır).
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1992
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15723284
 Bugün : 6414
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656587
 Bugün : 500
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim