Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3780 kez okundu.     1 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

KENDY KUYUSUNU KAZANLAR
Hüseyin Kete

  Sayı: 63 - Ocak / Mart 2009

Resmî tarih ile çelişen bilgilerin belgeleri son zamanlarda demokrasi ve özgürlüğün sınırlarını genişletmek adına yapılan açılımlarla bir bir ortaya çıktıkça, insanın insanlığından utanası geliyor.

Rejimin kendilerine sunduğu bir takım özel imkân ve fırsatlardan faydalananların yürekleri ve zihinleri sistemden beslenenlerin; lâikliği, çağdaşlık ve devrimleri kalkan yaparak nemalananların, tek tip insan yetiştirme anlayışına sahip olanların tükendiği gün bugündür. Son çırpınış beyhude ve bütün gayretler boşunadır: Sistem tıkanmıştır!

Toplumun dayandığı din, ahlâk ve kültür değerleri ile çatışan bir sistem, adı ne olursa olsun ilelebet payidar olamaz. Son derece karmaşık gözüken problemlerin içerisinde çözüm için önemli noktaları yakalamamız ve bunlardan elde edilen bilgiler ışığında sonuca ulaşmamız mümkündür. Ancak, kendi fikir ve düşüncesinin dışındakilere hayat hakkı tanımayan, ideolojik ön yargılardan kurtulamayan hasta beyinlere, psikolojik tedaviye muhtaç oldukları nasıl ve kim tarafından anlatılabilecektir.

Din karşıtı bir hayatı överek inançlı kesimi rencide edenler, çeşitli oyun ve kurgularla toplumun kendi iradesi ile tercih yapmasına fırsat vermeyenler, dini hayatı mutlak surette vesayet altına alıp, kendilerine göre sınır çizmeyi arzu edenler ve kuruşluk dünya menfeati uğruna binlerce takla atanlar karşı çıktıkları dinden başka hiçbir iksirde psikolojilerini düzeltecek tedaviyi bulamayacaklardır. Resmi ideolojiyi din yerine sunanlara bu toplum yüz vermemiştir. Savunucularına kucak açmamıştır. Lâiklik dinin alternatifi yapılmak istenmiş, bu da tutmamıştır. Ecdadını hainlikle suçlayıp, sövdürme politikaları da pirim yapmamıştır.

Bugün ezber bozucu, zihin ve demokrasi açılımlarından söz edilirken, cumhuriyetin ilk dönemlerindeki ağır ve bunaltıcı şartları geri getirmenin hayalini yaşayan fosil beyinliler aynı mevzuatla bugün gelişen ve değişen toplumu idare edebilecekler mi?

Meclis kürsülerinden demokratik açılımlara karşı çıkanlar Dersim’e atıf yaparak aynı uygulamaların tekrarı için model olarak özlem duyanlar, bugün aynı zulmü, haksızlığı, hata ve yanlışları yapabilirler mi? Buna güçleri yeter mi?

18 sene baskı, dayatma ve şiddetle ezanı Türkçe okutan zihniyet, bugün ezanı tekrar cebirle baskı ile yeniden değiştirip Türkçe okutabilir mi? Bunu yapmaya güçleri yeter mi?

Bugün Dersim de ve Anadolu’nun çeşitli illerinde yapılan yanlış ve hatalı uygulamaları tekrarlayabilme gücünde kudretinde kimse yoktur. Olamaz da... Kimsenin buna cesareti yermez.

Kendisi gibi düşünmeyen inanmayanları düşman ve öteki gören zihniyet çökmüştür. O günler geride kalmıştır. Tarih bu zulümleri yapanlardan bir gün hesap soracaktır.

Binlerce yıllık ekonomik, siyasî, sosyal, kültür ve inancından damıtılarak ortaya konan kendi öz değerleriyle çatışan sistem ve ideolojilere iyi gözle bakılmamış insanlara tarafından sindirilmemiş sonunda ise hak ile yeksan olup gitmişlerdir.


 


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : seramik    08.04.2010
Yorum : üstadın belirtiği gibi,Bügün bütün dünya toplumlarında ki insaların eğitim sistemlerinde tek bir mutlak sonuç vardır. Oda kendi inanışlarını yeni nesile işlemek. Almanyadan Amerikaya tüm eğitim sistemlerinde baştan sona kadar bir inaç hakim gözükmektedir. En küçük sınıflarda bile din dersleri kredili olmakta ve geçemeyen eğitimine devam edememektedir . Bizde ise .... Üstat anlatmış...





 
Hainler ve gerçek kızılla... - Sayı 69
MYLENYUM AYIBI... - Sayı 67
HAİNLER ve GERÇEK KIZILLA... - Sayı 65
M?R?YT... - Sayı 64
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


40
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Hayatın merkezi anneler
Annelerin zaferi
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15645051
 Bugün : 4662
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 653283
 Bugün : 40
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 70
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim