Annelerimiz-7 Hz.Zeyneb Binti Huzeyme Yavuz Sert Sayı:
86 - Ekim / Aralık 2015
 Hz. Zeyneb binti Huzeyme validemiz Efendimiz’in Hz. Hafsa’dan sonra evlendiği beşinci validemizdir. Hz. Zeynep, Hz. Hatice validemiz gibi Efendimiz’den önce göçmüş ve Efendimiz Hz. Hatice’den sonra ikinci bir zevce acısı yaşamıştır.
Efendimiz Hazretleri’nin Zeyneb validemiz ile evlenmesi Hz. Hafsa ile evliliklerinden bir veya birbuçuk ay sonradır. Validemiz o sıralarda otuzlu yaşlarındadır ve daha önce iki evlilik yapmıştır.
Zeyneb binti Huzeyme validemiz, cahiliyye döneminde bile yüksek ahlâkı ve yardım severliliği ile tanınmış, genç yaşından itibaren yüksek faziletleri etrafta konuşulan bir hanımdır. Bu konuda lâkabı vardır; “Ümmü’l Mesâki”. Mesâki'nin anlamına yoksul demek yetmez, yoksul pek bir şeyi olmayana denir ama miskin hiçbir şeyi olmayana denir. Ümmü’l Mesâkî, miskinlerin anası demektir ve validemiz bu lâkabı yirmili yaşlarından önce almıştır.
Amir bin Sasa oğulları o günkü Arabistan’ın en önemli kabilelerinden biridir. Hz. Zeyneb bu kabilenin ileri gelen bir ailesindendir. Validemizin kabilesinde önemli bir nüfuzu vardır. Validemiz ilk olarak Tufeyl bin Hâris isminde bir zat-ı şerif ile evlenmiş, daha sonra bu zevcinden boşanmış ve Ubeyde ibni Hâris ile evlenmiştir. Ubeyde ibni Hâris, Kur'ân-ı Kerîm'de methedilen Bedir Ashabındandır ve Bedir şehitlerindendir. Ubeyde ibni Hâris hazretleri Bedir'de şehit olunca Zeyneb validemiz dul kalmıştır. Hz. Hafsa validemizin de önceki zevcleri Bedir şehididir. Görüldüğü gibi Efendimiz, Kur'ân'da övülen Bedir Şehitlerinin dul kalmış zevceleri ile evlenmiştir. Efendimiz’in evliliklerinin nedenleri Efendimiz’i anlamak için çok önemlidir, o nedenle bu detaylara dikkat etmemiz gerekir.
Efendimiz İslâm'ı anlatma için etrafa adamlar gönderiyor, mektuplar yazdırıyordu, gelenleri kabul edip bazen bizzat kendi tebliğ yapıyor, bazen de emir buyurduğu Ashâb’ın büyüklerine tebliğ yaptırıyordu. Efendimiz’in tebliğ için Ashâb’dan bir grup gönderdiği kabilelerden biri de Beni Sasa kabilesidir. Ancak Beni Sasa kabilesi bu hareketi bir düşmanlık belirtisi olarak algıladığı için tebliğ için gelen zevâtı pusuya düşürüp kılıçtan geçirmişlerdir. Bu olaydan dolayı bu kabile ile müslümanlar arasında ciddi bir soğukluk hattâ düşmanlık meydana gelmiştir.
Efendimiz hazretleri bu kalabalık ve güçlü kabile ile müslümanların düşman kalmasını istememiş, sulhun sağlanmasına vesile olması için Bedir'den sonra dul kalmış olan ve bu kabilenin ileri gelenlerinden olan Zeyneb validemiz ile evlenmiştir. Efendimiz Hazretleri her validemize olduğu gibi Zeyneb binti Huzeyme validemize de bir hücre yaptırmıştır. Bu hücre Hz. Hafsa'nın hücresinin yanındadır.
Zeyneb binti Huzeyme validemiz Efendimiz ile evlendikleri yılın Eylül ayında, otuzlu yaşlarında ahirete göçmüştür. Validemizin Efendimizle evlilikleri sekiz ay kadar sürmüştür. Cenaze namazını bizzat Efendimiz hazretleri kıldırmış ve validemiz Cennetü'l Bakî'ye defnedilmiştir. Validemiz, Risâletpenah Efendimiz’in zevceleri içerisinde Cennetü'l Bakî'ye ilk defnedilendir. Allah şefaatine nail etsin.
(Ömer Tuğrul İnançer ile Seyir Defteri Program Kayıtlarından derlenmiştir.)
|