Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     2167 kez okundu.     1 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Her sayı ayrı bir değer
Dergi Editörü

  Sayı: 100 -

“Kardelen, her sayısı ayrı bir değer olarak bugüne geldi.

İlk insandan sonuncusuna, dünyanın yaratıldığı ilk an’dan son an’a kadar hakiki mânâda tek tez var. O tez, imanın… İlk ve tek tez: Kelime-i Tevhit… Allah’tan başka ilâh yok, peygamber O’nun kulu ve elçisi… İşte tez bu… Bütün tezler onun açılımı… İman; iyilik, doğruluk ve güzellik ortaya koyucu… Bunun için hak tek, bâtıl çok… İşte Kardelen, her sayı bir kaşıkçı elması, pırlanta veya tek taş yüzük… Hangi değeri yakıştırıyorsanız… Ortaya çıkarabiliyorsa, bu teze iman etme sayesinde… Farklı bir şekilde söyleyecek olursak, kaşıkçı elmasını her sayıda işte o tek tez meydana getiriyor… İman, istişare ve istikrar… Bu sayede üç ayda bir fikirsizlik kışında kardelenler açıyor." (Ali Erdal, 20 Ocak 2019 tarihli toplantı konuşmasından)

Fikrin anlaşılmadığı, anlaşılmak bir yana yadırgandığı, lüzumsuz görüldüğü bir iklimde, yazılı basının gittikçe gözden düştüğü bir zamanda, kültür başkentinin uzağında, nüfusça namüsait bir yerde, bir derginin 28 yıl boyunca okuyucusunun abonelik bedelleri dışında hiçbir maddî güce dayanmadan çıkarılacağını söyleselerdi, buna kimse inanmazdı.

Biz inandık… Çünkü “O tez”e iman ettik…

10 yılı aşkın bir süredir 3 aylık periyotlarda düzenli toplantılar yapıyoruz. Bir önceki sayının değerlendirmesi, bir sonraki sayının istişaresi… Toplantıların ayrı bir sekretaryası mevcut. Gündemi hazırlanıyor, önceden ilân edilip görüş alınıyor. Her toplantıya farklı bir gönüldaşımız başkanlık ediyor… Toplantı esnasında alınan kararlar yazıya dökülüyor ve ilân ediliyor. Geriye dönük kararlar zapt ediliyor. Dergiye mesafe aldıran pek çok karar buradan çıktı. Meselâ;

 Takip eden bir yıl boyunca ele alınacak konuları burada tespit ediyoruz. Fevkaladeden bir şey olmazsa, yazarlarımız bir sonraki sayının konusunu bilip ona göre hazırlık yapıyor. Okuyacağı kitabı, takip edeceği ilmî eserleri, izleyeceği filmi sayı konusuna göre tercih eden kardeşlerimiz var.

 Sayı editörlüğü… Her sayıya farklı bir kardeşimiz yön veriyor. Onun hali, tavrı, karakteri, teşbihte hata olmasın ruhu siniyor, dergiye. Yazarlar arasında tatlı bir rekabet, hayırda yarış…

 Kapaklar… Derginin, üzerinde en çok istişare edilen bölümü. Önce konuya uygun ham fikirler sunuluyor, uzun görüşmelerden sonra uygulanabilir olanları arkadaşımız taslak halinde hazırlıyor. Her taslak yine gönüldaşlara arz ediliyor. Ve karar…

 Röportajlar… Kiminle yapılacağının, sorulacak soruların önceden istişare edildiği, son sayılarda hayli ilgi gören röportajlar da birlikte alınan karar uyarınca gerçekleştiriliyor.

 Kardelen tarihinde bir ilki elinizdeki sayıyla gerçekleştirdik. Derginin içini de renkli bastık. Özel bir sayı sunma isteği, hepimize bu kararı aldırdı. Her sayfaya eski sayılarımızın kapaklarını koymak fikri… Bu sayıya mahsus hediyeler verilmesi hâkeza…

 Sosyal medya hesaplarımızdan, dergide yayınlanan eserlerin yanı sıra üç aylık yayın periyodumuza rağmen güne hitap eden paylaşımlar yapılıyor. 28 yıllık arşivimiz, o gün konuşulan mesele her ne ise ona ilişkin bir eser sunma imkânı veriyor.

 Eserlerin gönderilme tarihlerini sitemizden ilân ediyoruz. Bir arkadaşımız, mail adresimize gönderilen, faksla gelen bütün eserleri topluyor. Onları tasnif ediyor, günü gelince yayın kuruluna arz ediyor. Herkes fikrini söylüyor. Buna göre dergiye girecek eserler tespit ediliyor.

 Dergi hazırlanıp şekillenince bu ham hali istişareye açılıyor. Önce şekillendirme, sonra esas yönünden yine herkes söz sahibi…

 Büyük toplantıların yanında, önce iki haftada bir diye başlanıp ardından haftalık olarak devam eden kitap okuma faaliyeti… Bir yılı aşkın zamandır devam eden ve en son 32.si yapılan faaliyette, Üstad’ın tespit edilen bir eseri okunuyor. İştirak edenlerin bir önceki hafta kararlaştırılan kısmını okuyup geldiği eser, toplantı esnasında bir de sesli olarak okunuyor. Her bölüm sonunda ayrıca istişare. Toplantıların ilân, idare usulü de yukarıda anlattıklarımızla aynı…

“O tez”e iman, istişare ve ibadetin az bile olsa devamlı olanının makbullüğüne inancımız, Kardelen’i bugüne getirdi.

Hamd ediyoruz… Bütün nimetler, O’nun nimet vericiliği sayesinde… Rızasına uygun eserler vermeyi, daha uzun yıllar ve nice sayılarda buluşmayı nasip etsin.

İyi okumalar…


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : Sinan AYHAN    17.04.2019
Yorum : Güzel duana "Amin" sevgili Editör'üm; sayı editörlüğü mevzuu bir yüksek ilmi terbiyenin göstergesi kanaatimce, bu mevzuu "Kardelen"in bir akademya olduğunun delillerinden bir tanesi, Allah hepimize ilimde ilerlemeyi nasip etsin inşallah... Selamlar...





 
İddiamıza arşivimiz delil... - Sayı 124
Hicret şuuru... - Sayı 123
Kaleme yemin... - Sayı 122
Çare... - Sayı 121
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Batılı düşünürler-Tolstoy ve niceleri gibi-mutlak olan bir şeyin olması gerektiğini gayet tabi bir şekilde fark edebiliyorlar. Ama bizim aydınımız (bulundukları yere nasıl geldikleri malum); bırakınız ülkenin dünya üzerindeki sorumluluğunu fark etmeyi, düşünmesi gereken bir beyinlerinin olduğunun bile farkında değiller. Ülkemizde, he sahada yaşanan boşluğu daha başka nasıl açıklayabiliriz?
Kardelen: Sayı 3, Aralık 1993
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15721608
 Bugün : 4739
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656539
 Bugün : 452
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim