Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 32 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     1598 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Yolun sonu
Site Editörü

  Sayı: 104 -

Bir gâyesi olmak sadece insanlara mahsus bir özellik değildir. Kurumların, devletlerin, devrimlerin, yazıların, dergilerin hep bir gâyesi vardır. Bir kurumun gâyesi sorumlu olduğu konularda hizmetini en güzel ve doğru şekilde vermek, bir yazının, kitabın veya bir sinema filminin gâyesi derdini okuruna, izleyicisine anlatmak, mümkünse derdine onları ortak etmektir.

Örneğin benim bu yazı ile gâyem şu konunun altını çizmek olacak; kişi, kurum veya devlet, her kimin bir hedefi, gâyesi var ise o hedefe erişmek için gidilen yol, hedef kadar önemlidir. Sadece hedefin doğru, ahlâkî, faydalı olması yetmez, yolun da aynı özellikleri taşıması gerekir. Eğer yol bu özelliklerde değil ise hedefin hayırlı olması anlamsız ve faydasız, hattâ bazen zararlıdır.

Bu durumun en acı örneğini yakın tarihimizde yaşadık, acısını halen çekiyoruz. Amacı hak gibi gözüken bir güruh, o amaçlarına ulaşmak için öyle gayri ahlâkî yollara tevessül ettiler ki en sonunda gözlerini kırpmadan insanları öldürmeyi, milletin meclisini bombalamayı göze aldılar. Yumurtasını pişirmek için dünyayı ateşe vermek gibi bir şey...

Devletlerin de gâyesi vardır. Bir devletin gâyesi vatandaşlarına huzurlu bir yaşam ortamı sağlamaktır. Bu ortamı sağlamak için vatandaşından vergi alır, karşılığında sağlık, eğitim, adalet kurumları ile onlara ayrım gözetmeden, adaletle hizmet eder. Gece rahat uyumaları için savunmalarını sağlar, gelecek tehditlere karşı onları savunur.

Devletler bu gâyelerini gerçekleştirmek için ahlâkî, doğru, tüm canlıların haklarına riayet edecek yollara başvurmak zorundadır.

Çin… Hiçbir zaman dünyanın gündeminden düşmeyen bu büyük ülke şu günlerde koronovirüs nedeni ile daha da gündemde. Tüm dünya ülkeleri ellerine ne geçerse yiyen bu ülkeye karşı büyük öfke içindeler. Ülke kalabalık, çok fazla gıdaya ihtiyaç var. Ancak kitap sahibi dinlerde yenecek ve yenmeyecek hayvanlar belli. Çin’in kitaplı veya kitapsız dinlerle pek ilgisi yok diyelim ama canlı canlı kaynatılarak pişirilen köpeğe, canlı canlı tüyleriyle yiyilen tavuklara, bırakın yenmesini, düşüncesi bile insanı ürperten yarasa gibi hayvanların yenmesine ne demeli!.. Malûm virüsün yarasadan insana geçtiği söyleniyor. Çin’in Wuhan kentindeki hayvan pazarından başlamış deniyor. Çin’deki bu arsızlığı şu söz güzel anlatıyor: Çinliler masa hariç yerdeki tüm dört ayaklıları, gemi hariç denizde yüzen her şeyi, uçak hariç uçan yer şeyi yerler.

Karnımız aç, yiyeceğe ihtiyacımız var ama ona giden yol dahi doğru, ahlâkî ve diğer canlıların haklarına riayet edecek şekilde olmalı. Olmadığı zaman sonuçları ne kadar ağır oluyor, görüyoruz.

Çin’in hedefe giden yolda başvurduğu arsızlıklar sadece yiyecek alanında değil. Sayı konumuz olan Doğu Türkistan’da yaşananlar da bu arsızlığın diğer bir örneği. Doğu Türkistan toprakları 20. yüzyılın ortalarından önce Çin’in eline geçmiş ve yeni sınır anlamında bu bölgeye Şingcan bizim dilimizdeki adı ile Sincan demişler.

Çin’de etnik olarak Han Çinlisi olmayanların çok olduğu bölgeler özerk bir idare ile yönetiliyor. Moğol, Tibetli, Han hanedanı dışındaki Çinlilerden oluşan beş özerk bölge var. Sincan Uygur Özerk bölgesi de bunlardan biri.

Çin devleti her vatandaşına olduğu gibi kanunlarına göre bu bölgelerdeki vatandaşlarına da hizmet götürmek, haklarını savunmak zorunda. Her devlet gibi Çin de kendi güvenliğini, geleceğini düşünmek ve buna göre tedbirler almak zorundadır ancak bu amaca giden yolda başvurduğu yöntemler masa hariç dört ayaklı her şeyin yenmesi kadar itici olur ve zulüm ihtiva ederse o zaman işin sonunun hayra ulaşmayacağı çok bellidir.

Çin tam da bunu yapıyor. Güvenliğini öne sürerek öyle önlemler alıyor ki acıktıklarında yarasadan çorba yapmaları, köpek pişirip yemeleri hafif kalıyor. Nüfusun büyük bölümü Uygur olan bu bölgede Çin’in göç ve evlilik politikaları sonrasında Uygur nüfus %48’lere inmiş durumda. Uygur kızları Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Uygur erkeklerine iş imkânı verilmiyor, öncelik Han Çinlilerine veriliyor. Bu gidişata direnenler de eğitim kampları adı altında hapsediliyorlar. Türkiye’de bu zulümden kaçan Uygurlar var, onların röportajlarını okuduğumda gördüğüm şu oldu, Şincan’daki akrabaları ile iletişimleri yok, ulaşamıyorlar. Türkiye’de profesör olan bir Uygur anlatıyordu, annesini ve ağabeyini aradığında Çin polisi çıkmış telefona ve kendisinin de geri dönmesini telkin etmişler. Belli ki eğitim (!) kamplarında Çin kültürünü benimsemeleri için eğitim vermek arzusundalar. Din hürriyeti yerler altında, insanların dinlerini yaşamalarına engel olunuyor, yaşamak isteyenler cezalandırılıyor.

Doğu Türkistan, adı ile batısında büyük bir Türk dünyası olduğunu hatırlatıyor bize. Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ile sınır komşusu ama Türk dünyası bu bölge ile sınırlı değil elbette. Ülkemize kadar uzanan bölgeyi Batı Türkistan olarak görmemiz sizce de doğru olmaz mı? Ama bu büyüklük bırakın zulme engel olmaya, zulme karşı ses etmeye bile yeterli olmuyor. Biz de duaya vesile olması için bu sayımızda konuyu gündemimize, gündeminize almak istedik.

Yunus Emre sultanımızın buyurduğu gibi, zulüm ile âbat olanın, âkıbeti berbat olur. Dua edelim de Doğu Türkistan’daki zulüm, Wuhan’daki gibi tüm dünyayı saracak bir felâkete dönüşmesin.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Asıl Kahramanlık Âfet Önc... - Sayı 116
Temel Sağlam Mı?... - Sayı 115
Yaz Dostum... - Sayı 114
İnce İnsan... - Sayı 113
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (117):
Türk Musikîsi

Son Eklenen Yorumlardan
 Böylesi bir eser hiç yorum almamış hayret ki hayretttttttt nasıl olur anlamıyorum ....Etkili anlatım... yasemin olgaçay

 Mükemmel bir yazı. Yüreğinize sağlık. ... Beyza Şen

 Herkes bir çok hastalığa iyi gelen mai kibrit-i şerif ten bahsetmiş te nedir nasıl yapılır hiçbir bi... Ömer

 Elinize emeğinize sağlık sayın hocam. Sakın okuma yazınız harika olmuş. Maalesef biz ilk emri OKU ol... Ahmet Güney

 Kökümü arıyorum... Mikail


Emanet gazete isteyen, “bakabilir miyim?” diyor; “okuyabilir miyim” değil… Demek okunması gereken gazeteler, bakılır duruma düşmüş; yani albüm olmuş… Hem de (görmeyen gözlere yazıklar olsun) “fuhş albümü”…
Ortada bir basın olmadığına göre, neyin krizinden söz ediyorlar?..
Kardelen: Sayı 1, Temmuz 1993
Beşik Miydi Sallanan
Neye Muhtacız?
Yeniden Soruyoruz: Bir Dergi Ne İşe Yara
Elbistan Hüzünleri
Yer Kabuğu İle Birlikte Gönlümüzün De Fa


Ali Erdal - Neye Muhtacız?
Kadir Bayrak - Üretememek
Necip Fazıl Kısakürek - Dünyayı İmar
Bedran Yoldaş - İstenmeyen Fiil: Yar...
Bedran Yoldaş - Eylül
Ekrem Yılmaz - Liyakat - Taşın Altı...
Ekrem Yılmaz - Bahar
Ekrem Yılmaz - Sınırsız Sevgim
Ekrem Yılmaz - Şarkımızdan Dinledik
Ekrem Yılmaz - Gâzi Çınar
Dergi Editörü - Yeniden Soruyoruz: B...
Site Editörü - Asıl Kahramanlık Âfe...
Necdet Uçak - Çalışana Verir Mevlâ...
Necdet Uçak - Tövbe Et
Necdet Uçak - İmân
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Kardelen Dergisi - Dergilere bir darbe ...
Kardelen Dergisi - Kardelenden Haberler
Kardelen Dergisi - Acıyorum - Çalışmak
Kardelen Dergisi - Gelecek Sayı Konusu
M. Nihat Malkoç - Elbistan Hüzünleri
M. Nihat Malkoç - Yer Kabuğu İle Birli...
Hızır İrfan Önder - Kork İçimdeki Cehenn...
Mehmet Balcı - Kardeş Olalım
Mehmet Balcı - Bozgun
Ahmet Çelebi - Neredesin Ey Merhame...
Hikmet Öztürk - Sorumlu Kim?
Muhsin Hamdi Alkış - Deprem Felâketi: Âye...
Halis Arlıoğlu - Oy Namustur
Ahmet Değirmenci - Ninni
Ahmet Değirmenci - Aşkın Mezarı
Osman Akyol - Çiğ Tanem
Erdem Özçelik - Hepimiz Biraz Issızı...
Remzi Kokargül - Bir Şehrin Gözyaşlar...
Murat Yaramaz - Yanıt
Murat Yaramaz - Kolay Gelsin
Mahmut Topbaşlı - Altı Şubat Gecesi
Mahmut Topbaşlı - Kor Ateşler İçinde
Erkan Karakaya - Ölümüm
Cemal Karsavan - Ya Duygular Öldürür ...
İlkay Coşkun - Türk Kimliği
Özkan Aydoğan - Beşik Miydi Sallanan
İlknur Eskioğlu - Âyet Gâyet Açık
Selahaddin Yıldız - Ha!
Ayşe Yaz - Kafasında Duman Tüte...
Yahya Daban - Sağlam Zemin
İrfan Aydın - Umudumun Gonca Gülle...
İrfan Aydın - Baş Rolde Sen Varsın
Ahmet Cihan Acar - Ölüm
Ahmet Cihan Acar - Hiç
Ahmet Rıfat İlhan - Ses
Mehmet Baş - Çattılar Seni
Hamid Ahmedzade - Çanakkale Şehitlerin...
Emine Öztürk - Sarsıntı
Servane DAĞTUMAS - Azerbaycanlı yazar F...
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 11696324
 Bugün : 1836
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 581003
 Bugün : 42
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 50
 116. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 4
Son Güncelleme: 21 Mayıs 2023
Künye | Abonelik | İletişim