Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     622 kez okundu.     Henüz yorum bırakılmadı.     Yazara Mesaj

Anlam peşinde
Site Editörü

  Sayı: 121 -

İnsanoğlunun “anlam” peşinde koşturması, kendi tarihi kadar eski. Soru tek: “neden?” Bu soruyu düşünme potansiyeli olan insan, bu potansiyelle “eşref-i mahlukât” olma imkânına sahip. Bu yüzden “halife”. Allah, insanoğlunun “sistemi” anlaması ve “neden” sorusuna cevap bulabilmesi için âyetleri ve bu âyetleri açıklayarak bize rehberlik edecek peygamberleri göndermiş. Ümmeti olma bahtiyarlığına ne kadar şükretsek az olan Efendimiz’e inzal edilen Kur’ân-ı Kerîm, bu sistemi insanlara anlatan son kitap, Efendimiz de bu konuda insanoğluna rehberlik edecek “hatemü’n nebiyyin” yani son nebi.

Soruyu anlamak, çözmenin yarısıdır derler. Anlamak çok önemlidir. Anlamak “an” kelimesinden geliyor, ayırt etmek, idrak etmek demek. İdrak de Arapça’da bir şeyin en dip noktasına inmek demek, dereke bu kökten geliyor. İdrak etmeyi anlam kuyusunun dibindeki mânâya eksiksiz ulaşmak olarak tarif edebiliriz.

Evet, anlamak önemlidir, bunun yanında anlatmak, anlatabilmek de önemlidir. Herkesin anlama kabiliyeti aynı değildir. Herkes aynı anlam kuyusunun dibine kadar kazamaz, kazamayınca idrak gerçekleşmemiş olur. Bu yüzden “Sen ne söylersen söyle, söylediğin karşındakinin anladığı kadardır” denir.

İnsanların farklı idrak kapasitelerinden dolayı farklı anlatım usulleri kullanılır. Hikâyelerle, örnek vererek anlatmak, bir konuyu anlatmak için en sık kullanılan usullerden biridir. İnsanı yaratan ve haliyle fıtratını en iyi bilen Allah da kitabında birçok konuyu kıssalar üzerinden anlatmıştır. Mesela Yusuf (a.s) suresinde, Hz. Yusuf’un başından geçenleri anlatacağı âyetlerin başında, bu kıssa için “ahsenül kasas” yani kıssaların en güzeli der Cenab-ı Hak. Ashab-ı Kehf kıssası, Hz. Musa ve Hz. Hızır kıssası, Hz. Zülkarneyn kıssası ve Hz İbrahimle ilgili kıssalar Kur’ân’da anlatılan diğer kıssalardandır.

Tarih boyunca yolumuzu aydınlatan ârifler içinde de benzer usulü kullananlar olmuştur. Hz. Mevlâna bu âriflerin başında gelir. Mesnevi-i Şerif birçok hikâye barındırır, Hz Pîr anlaşılması zor olan hakikatleri, kulak verenlere hikâyeler üzerinden anlatmıştır. Aynı metodu yakın tarihimizde Bediüzzaman’da, Feridüddin Attar’ın Mantıkku’t Tayr’ında ve diğer bazı tasavvuf eserlerinde görürüz.

Günümüzde toplum, değerlerini anlamaktan uzak olsa da, destanlar ve masallar da aynı usulle toplumların ruh köklerini, hakikatlerini, mesajlarını, değerlerini nesilden nesile taşımak için kullanılmıştır. Tarihi çok eskilere dayanan medeniyetlerin destanları, masalları olduğunu görürüz. Hikâyeleri, şiirleri, ezgileri olduğunu görürüz. Hepsi kısa ve öz sözle, hikâyelerle nesilden nesile mesajını taşır. Bu mesajı taşıyan ozanlara, şairlere, anlatıcılara değer verilir. Böyle medeniyet olunur. Devrimizde bilginin yayılma yöntemleri farklı bir noktaya geldi, artık masal ve destan dinlemeye tahammülü olanların sayısı pek az, nesilden nesile taşınacak ezgi kaldı mı bilmem.

Yine de kötümser değiliz, şundan dolayı, toplumun önemli bir kesimi her ne kadar bu kökten uzaklaşsa da, başta Efendimiz’e ve O’nun yolunun tozu diye kendilerini ifade eden âriflere karşı muhabbetimiz var. Demek ki halen, dipte bir yerlerde alev almaya müsait bir kor var.

Muhabbet yukarıdan aşağı doğrudur, Allah vere de Onlar bizi sevmekten vazgeçmesinler.


Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Henız yorum bırakılmadı...
 
Hayatın merkezi anneler... - Sayı 124
Zor sınavımız mülteci mes... - Sayı 123
Tevhid yoksa huzur da yok... - Sayı 122
Anlam peşinde... - Sayı 121
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Bir özel TV kanalı “yılın politikacısı”nı seçtirdi.
Seçilemeyenler üzülmesinler. Çünkü hepsi ayrı ayrı yılın politik acısı olduklarını ispatladılar.
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Hayatın merkezi anneler
Annelerin zaferi
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15644623
 Bugün : 4234
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 653279
 Bugün : 36
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 70
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim