Kardelen'i DergiKapinda.com sitesinden satın alabilirsiniz.        Ali Erdal'ın yeni kitabı TÜRK KİMLİĞİ çıktı        Kardelen Twitter'da...        Kardelen 34 Yaşında!..       
    Yorum Ekle     3492 kez okundu.     2 yorum bırakıldı.     Yazara Mesaj

Bayram
Av. Ömer Türken

  Sayı: 46 - Ekim / Aralık 2005

Bayram, insanların toplumsal olarak duygusal bir yoğunlukla, neşe ve huzur buldukları özellikli ve anlamlı bir gündür. Bayram günlerinden bazılarını, insanlar büyük işler başardıkları günleri sevinç ve mutlulukla yad etmek için benimsemişlerdir. Bazı bayramlar ise inançları gereğince vardır ve insanlar inançları sebebi ile bu bayramları kutlarlar. İslâm dinine mensup biz Müslümanlar da ramazan ve kurban bayramlarını dinimiz gereğince kutlarız. Dinî bayramlar yüce Yaratıcı'nın biz kullarına bir lütfudur esasen. İş güç telâşına dalmış insanlar olarak, dünya meşgalesi ile uğraşmaktan yan komşumuz ile dahi sosyal ilişkilerimizin ne kadar zayıf olduğu hepimizin acı gerçeğidir. İşte dünya meşgalesi ile telâşlı bir şekilde koşturan ve yorulan insana Allah, sanki âdeta, Ey insan dur! Her şeyi bir yana koy şimdilik, önce kendin bugün mutlu ve huzurlu ol, sonra da içinde açan bu bahar çiçeklerini çevrene hissettir. Onlara bir bak, hal ve hatırlarını sor, güler yüzünle onların da gülmelerini sağla, toplumsal olarak sevinç ve neşe içerisinde mutlu ve huzurlu bir şekilde dinlenin, sakince bir mola verin bu günlerde diyor. Bu pencereden bakıldığında bayramlar gerçekten bir lütuftur aslında.

Bayram ziyaretleri esnasında insanımız, âdeta diline pelesenk olmuşçasına 'eski bayramlar' der ve içini çeker. İnsanlar gün geçtikçe eski bayramları daha da bir özler oldular. Eski bayramlardan alınan lezzetin şimdiki bayramlardan alınamadığı bir gerçek ki, 'eski bayramlar nerde?' gibi sorular, hemen her bayram sohbetlerimize konu olmaktadır. Eskiye özlem aslında insanın fıtratında vardır. Zira insan doğar, büyür ve ölür. Yaşlanma, tabir yerinde ise elden ayaktan düşme ve ölüm gerçeği insana ister istemez geçmişi özlettirecektir. Fakat eski bayramlara özlemin nedeni, geçmişe duyulan özlem mi yoksa bayram kelimesinin kafamızdaki portresinin değişmesi mi? Bu durum her insanın oturup kendi içerisinde muhasebe etmesi gereken bir durumdur.

İnsan tanıdığını ve bildiğini sever, tanımadığı ve bilmediği şeylere karşı ise uzaktan bakar, temkinle yaklaşır, hattâ ve hattâ düşman dahi olabilir. Hayatımızda bir takım değerlerimiz vardır. Bayramlarımız da bu değerlerimizden bir tanesidir. Bizler bu değerlerimizin yok olmaması, ilk günkü heyecan ve sıcaklığını koruması adına bayram değerimizi çok iyi tanımalı ve anlamalıyız, öyle anlamalıyız ki, arefesinden son gününe kadar bayram heyecanını en üst seviyede içimizde hissetmeliyiz ve çevremize de hissettirmeliyiz. Böylesine duygu ve coşku ile yaşanmış bir bayram eski bayramları elbetteki aratmayacaktır. Tabiî ki bunu yaşamının ön şartı da, bayramı tanımak ve anlamaktır.

Bayram sadece çocuklar için eğlenilecek birkaç gün değildir. Bayram, insanların tümünün huzur ve mutluluk bulduğu, sevinç ve neşe içerisinde yaşanması gereken, dargınların barıştığı, küçüklerin sevgi yağmuru altında sırılsıklam olduğu, büyüklerin ise hak ettikleri saygıya eriştikleri en nadide günlerden biri olması hasebi ile Yüce Yaratıcı'nın bizlere bahşettiği Lütuf Günleridir.

Diğer bir yönü ile de bayram, hayatımızın ve sosyal ilişkilerimizin ölçüsünü göstermekle birlikte, bu ölçüyü bizzat yaşatan Pilot Günler… Pilot günleri iyi anlamak ve bu günlerde iyi antrenman yapmak sosyal yaşantımızın bütününe yansıyacak ve sosyal yapının çehresini elbetteki değiştirecektir.

Bayramlar, toplumsal olarak yaşanması sebebi ile de, toplumun kendi kendisini gözden geçirmesi ve toplumsal yaşantının gerektirdiği doğrultuda, toplumun kendisini yenilemesidir aslında. Tabii ki bütün bunlar bayramın gerektiği gibi yaşanmasına bağlı neticelerdir.

Âdeta altın tepsi içerisinde bizlere sunulan bayram günlerini öyle bir yaşamalıyız ki, eski bayramlar demek yerine mevcut bayramı hakkıyla hissedelim. Gelin öyle bir bayram yaşayalım ki, kin, kibir, gurur, haset, bencillik, dedikoduculuk gibi, kişilerle ve toplumsal yaşantı ile bağdaşmayacak kötü hasletlerin bize yanaşamadığı; bunların yerine, saygı, sevgi, hoşgörü, kardeşlik, samimiyet, birlik ve beraberlik, kendinden çok başkalarını düşünme, yardımlaşma, gibi iyi huyların yer aldığı bir bayram olsun bu. Yüce Yaratıcı'nın lütfunu iliklerimize kadar hissedelim, pilot günleri iyi değerlendirerek hayatımızdaki sapmaları düzeltelim ve unutmayalım ki eski bayramlar, geçen günlerdi ve geri gelmeyecekler. O yüzden yaşadığımız bayramın hakkını verelim.

'Ah eski bayramlar!' demeden geçireceğimiz bir bayram ümidi ile bütün okuyucularımın bayramlarını, en içten dileklerimle tebrik ederim

Bu yazıya yorum ekleyin

Adınız
E-posta Adresiniz
Yorumunuz
 

CAPTCHA


Resimdeki rakamları bu alana yazınız


Eklenen Yorumlar


Ekleyen : asiye diyar varoğlu    30.06.2012
Yorum : bayram bence bir başarının sonunda kutlanması gereken bir duygu dini bayramlarımızda öyle değilmidir oruç tutup kurban kestikten sonra bayramlaşmazmıyız.yüreğimizde sevinci paylaşırız.içimizdeki sevinci korudugumuz taktirde ne eski bayramlara özlem duyarız nede kalbimizde bir kırgınlık yaşatırız




Ekleyen : HYLMY KARAKU?z    
Yorum : Bayramlar ve plot günler benzetmesi çok hoş. Bu güne kadar aklıma gelmeyen bir benzetme ama oldukçe yerinde. Tebrikler, teşekkürler, yeni yazılarınızı mutlaka bekliyoruz. Selam.





 
Bayram... - Sayı 46
Tüm Yazıları

ASKIDA ABONELİK: Siz de "askıda abonelik kampanyası"na destek olmak ister misiniz?

Gelecek sayının konusu (125):
Çocuk; insanlık zincirinin ebediyet halkası...

Son Eklenen Yorumlardan
 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Amin.... Ömer Faruk Erkoyun

 Merhaba. Mən n Azərbaycandan yazıçı Gülər Natiq İsaq ✍️ Bu şeiri çox b&#... Guler

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer

 Altıntaş Hanımefendinin Ey Güzel şarkısının akorlarını çıkarmak üzere sözlerini aradım ve ne mutlu b... Zafer


Bayramlar da insan ilişkilerinin koparılması için bir vesile haline getirildi. Yakında bayramlar da “bayram tatili”ne çıkarsa hiç şaşmayın!...
Kardelen-Gazete: Sayı 3, 1989
Ana baş tacı olmalıdır
Dervişan bohçası III
Annelerin zaferi
Hayatın merkezi anneler
İddiamıza arşivimiz delildir


Ali Erdal - Annelerin zaferi
Ali Erdal - Yolculuk
Ali Erdal - Kardelen’in 35. topl...
Kadir Bayrak - Anneme...
Bedran Yoldaş - Kelimelerin dansı aş...
Ekrem Yılmaz - Ana güç
Ekrem Yılmaz - Esip geçen ömürmüş
Ekrem Yılmaz - Aşk ile
Dergi Editörü - İddiamıza arşivimiz ...
Site Editörü - Hayatın merkezi anne...
Necip Fazıl - Şiirlerim ve şairliğ...
Necdet Uçak - Deme
Necdet Uçak - İster ağla istersen ...
Mustafa Büyükgüner - Heybemden
Mustafa Büyükgüner - Gazzeye ağıt
Kardelen Dergisi - Kardelenden haberler
M. Nihat Malkoç - Analar baş tacımızdı...
M. Nihat Malkoç - En sıcak sözcüktür a...
Hızır İrfan Önder - Bir anne arıyorum ac...
Ayhan Aslan - Toprak
Ayhan Aslan - Vuslat
Olgun Albayrak - Aşkın tarihi
Mehmet Balcı - Trabzon’dan üç portr...
Mehmet Balcı - Bizdedir
Mehmet Balcı - Ağıt
Hasan Tülüceoğlu - Göbeklitepe’de Hz. İ...
Ahmet Çelebi - Efendim
Kubilay Ertekin - Putlar ve putperestl...
Halis Arlıoğlu - Şaşırmadık
Murat Yaramaz - Anne duası
Gözlemci - Hadiselere bakış
Muammer Zeki Aygur - Hani nerede
İsmail Güçtaş - Demokrasi
İsmail Güçtaş - Örümcek ağı
Cemal Karsavan - Mutluluğumsun her za...
Heybet Akdoğan - Bu kaybedişler bizi ...
Ayşe Yaz - Sivil itaatsizlik
Servane DAĞTUMAS - Modern Azerbaycan ed...
Yaşar Akyay - Ana baş tacı olmalıd...
İbrahim Durmaz - Annem
İbrahim Durmaz - Anne
Turgut Yörükoğlu - Dervişan bohçası III
 
 
23 Mart 2005 tarihinden beri
 Ziyaretçi Sayısı Toplam : 15717385
 Bugün : 515
 Tekil Ziyaretçi Sayısı Toplam : 656094
 Bugün : 7
 Tekil Ziyaretçi Sayısı (dün) Toplam : 1079
 124. Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 0
 Önceki Sayıya Bırakılan Yorum Sayısı Toplam : 3
Son Güncelleme: 9 Mart 2025
Künye | Abonelik | İletişim